Автоматизація експертних досліджень у криміналістиці: від класичних методик до інтелектуальних алгоритмів - Стаурська, Олександра Миколаївна; Staurska, Oleksandra M.; Стаурська, О. М. (Одеса : НУ «ОЮА», 2026)
Досліджено трансформацію експертної діяльності у криміналістиці під впливом автоматизованих систем, цифрових технологій та алгоритмів штучного інтелекту. Акцентовано увагу на тому, що класичні криміналістичні методики не втрачають свого значення, однак поступово доповнюються інструментами компʼютерного аналізу, машинного навчання, цифрового моделювання та автоматизованого порівняння обʼєктів. Обґрунтовано, що автоматизація експертних досліджень сприяє підвищенню швидкості, точності й відтворюваності експертних висновків, але водночас породжує нові методологічні, етичні та процесуальні виклики. Підкреслено необхідність збереження провідної ролі експерта як субʼєкта критичної оцінки результатів, отриманих за допомогою інтелектуальних алгоритмів. The article examine the transformation of expert activity in criminalistics under the influence of automated systems, digital technologies and artificial intelligence algorithms. It is emphasized that classical forensic methods do not lose their significance, but are increasingly supplemented by computer analysis, machine learning, digital modelling and automated comparison of forensic objects. The paper substantiates that automation of expert research contributes to increasing the speed, accuracy and reproducibility of expert conclusions, while also generating new methodological, ethical and procedural challenges. The need to preserve the leading role of the forensic expert as the subject of critical assessment of results obtained through intelligent algorithms is emphasized.ve not only a criminal but also a sociocultural impact on society.
«Automation of expert research in criminalistics: from classical methods to intelligent algorithms»
Стаурська О. М. Автоматизація експертних досліджень у криміналістиці: від класичних методик до інтелектуальних алгоритмів. Криміналістика майбутнього: цифрові інновації, штучний інтелект, глобальні виклики та загрози : збірник матеріалів міжнар. наук.–практ. конф. (м. Одеса, 5 черв. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова, М. Аракеляна. Одеса : НУ «ОЮА», 2026. С. 278-282. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33572
Keywords: криміналістика; судова експертиза; автоматизація; штучний інтелект; експертне дослідження; цифрові технології; алгоритми; criminalistics; forensic examination; automation; artificial intelligence; expert research; digital technologies; algorithms