Особливості тактики допиту осіб з ознаками порушення психіки. - Калаянова, О. Д.; Kalayanova, Helen; Калаянова, Е. Д. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2018)
Стаття присвячена актуальній проблемі, важливої як для правової науки та юридичної діяльності в частині реалізації сучасних криміналістичних методик і рекомендацій проведення допитів осіб, які мають психічні відхилення різної етіології. Маємо надію на реалізацію накопиченого потенціалу в напрямку позитивної корекції на наукові уявлення у сутнісному визначенні предметів судової психіатрії, неврології тощо, зокрема, в частині істинних причинних відміннос- тей зовнішньо схожих проявів відхилень на підставі сучасного бачення природи феномену психіки в термінах енергії та інформації, що в подальшому розвитку науки буде підставою для систематизації ознак, достатніх для візуального експрес-аналізу психічних станів та їх поведінкових проявів суб’єктами судових проваджень. Задля обґрунтування авторського погляду на проблему застосовано комплексний підхід: синтез інформаційно-практичних даних з наукових сучасних досягнень в галузях квантової фізики, біології, криміналістики, медицини, психології у висвітлені саме предметної проблематики, без яких унеможливлюється вирішення задачі – складання ефективної криміналістичної методики допиту осіб з гіпотетичними ознаками порушення психіки. В цьому автор бачить складання реальних умов здійснення належного судочинства, забезпечення конституційних принципів захисту прав людини, полегшення умов професійної діяльності слідчих, зокрема, в частині прийняття рішень із запровадження криміналістичних методик проведення допитів суб’єктів із підозрою на їх психічний аномальний стан. Спробам здійснити аналіз сучасних уявлень про психічний механізм, його певні функції в режимі “норми” і відхилень з проекції понять: “свідомість” “інтелект” “воля”, які в юридичній кваліфікації характеру і форми вини, а тому і загального визначення осудності особи, є принциповими, присвячено дане дослідження. The article is devoted to the actual problem, important both for legal science and legal activity in the part of implementation of modern criminalistic methods and recommendations for conducting interrogations of persons with mental deviations of different etiologies. We hope to realize the accumulated potential in the direction of positive correction for scientific representations in the essential definition of the subjects of forensic psychiatry, neurology, etc., in particular, in relation to the true causal differences of external appearance manifestations of deviations on the basis of the current vision of the nature of the phenomenon of the psyche in terms of energy and information, which in the future development of science will be the basis for systematizing the features sufficient for the visual rapid analysis of mental states and their behavioral manifestations by subjects of judicial proceedings. In order to substantiate the author’s point of view on the problem, an integrated approach has been applied: the synthesis of information and practical data on scientific and contempo- rary advances in the fields of quantum physics, biology, criminology, medicine, psy-LEX PORTUS № 6 (14)’2018 chology, which is focused on just subject problems, without which it is impossible to solve the problem – to draw up an effective forensic method of interrogation of persons from hypothetical signs of mental disorder. In this, the author sees the cre- ation of real conditions for proper legal proceedings, the provision of constitutional principles for the protection of human rights, and the facilitation of conditions for the professional activities of investigators, in particular, regarding the adoption of decisions on the introduction of forensic methods of conducting interrogations of subjects suspected of their mental abnormal condition. This study are devoted to the attempts to make an analysis of modern ideas about the psychic mechanism, its certain functions in the mode of “norm” and deviations from the projection of concepts: “consciousness”, “intelligence”, “will”, which in the legal qualification of the nature and the form of guilt, and therefore the general definition of the individual’s sense of sanity are fundamental.
Калаянова О. Д. Особливості тактики допиту осіб з ознаками порушення психіки./ О. Д. Калаянова // Lex Portus : юрид. наук. журн. / редкол. : С. В. Ківалов (голов. ред. ради), Б. А. Кормич (голов. ред.), І. В. Сафін (заст. голов. ред.), Т. В. Аверочкіна (наук. ред., відп. секр.) [та ін.] ; НУ "ОЮА", ГО "МА Святий Миколай". - Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2018. - № 6. – C. 76-91.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; психические отклонения; сознание; интеллект; свідомість; інтелект; відхилення психічні; consciousness; intellect; psychological deviation