Боротьба тенденцій у російській культурі ХІХ століття. Частина І - Бурий, А. Р.; Бурый, А. Р.; Buryi, A. R. (My University, 2016)
У статті досліджено ключові бінарні смислові структури в російській культурі її «золотого» періоду. Зокрема, актуалізовано суперечливість полеміки західників і слов’янофілів, які пропонували ідеалізовані шляхи розв’язання реальних проблем культурно-історичного розвитку Росії. На підставі аналізу протистояння «консерваторів» і «прогресистів» осмислено роль літератури й літературної критики в російській культурі ХІХ століття, їхній вплив на громадсько-політичну думку. Обґрунтовано невдачу лібералізму як «третьої сили» російської класичної культури, що послідовно відтісняється й дискредитується одночасно й охоронницькою, і радикальною стороною культурного протистояння. Доведено, що соціокультурне укорінення насильства та радикалізму в російській культурі мало доленосний для її розвитку характер.

В статье исследованы бинарные смысловые структуры в русской культуре её «золотого» века. В частности, актуализирована противоречивость полемики западников и славянофилов, предлагавших идеализированные пути решения реальных проблем культурно-исторического развития страны. На материале анализа противостояния «консерваторов» и «прогрессистов» осмыслена роль литературы и литературной критики в русской культуре XIX века, их влияние на общественно-политическую мысль. Обоснована неудача либерализма как «третьей силы» русской классической культуры, последовательно оттесняемой и дискредитируемой одновременно и охранительной, и радикальной стороной культурного противостояния. Доказано, что социокультурное укоренение насилия и радикализма в русской культуре имело судьбоносный для её развития характер.

The articles analyses the key binary structures of the “golden Age” of Russian culture. The author stresses the contradictions of debates of Westernizers and Slavophiles, which searched for idealistic ways to solve real forms of Russia’s cultural and historical development. Having analyzed the contradictions of “conservatives” and “progressists”, the author defines the role of literature and literary criticism for the Russian culture of the nineteenth century, the influence of both onto the socio-political thought in Russia. The author explains the failure of liberalism as the “third power” in Russian classic culture, which consequently was pushed aside and discredited by both the protective and the radical side of cultural opposition. The author concludes that the sociocultural rootedness of violence and radicalism in Russian culture defined its development.
Бурий А. Р. Боротьба тенденцій у російській культурі ХІХ століття. Частина І / А. Р. Бурий // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2016. - Вип. 14. - С. 14-18.
Keywords: російська культура; лібералізм; радикалізм; нігілізм; західники; слов’янофіли; русская культура; либерализм; радикализм; нигилизм; западники; славянофилы; Russian culture; liberalism; radicalism; nihilism; Westernizers; Slavophiles