Містеріально-славословні аспекти французького музичного театру початку ХХ століття (на прикладі «Жонглера богоматері» Ж. Массне) - Татарнікова, Анжелика Анатоліївна; Татарнікова, А. А.; Tatarnikova, Anzhelyka A. (My University, 2019)
Зосереджена увага на культурному феномені уславлення, виявлено містеріально-славослівну специфіку опери Ж. Массне «Жонглер Богоматері» і особливості її жанрово-інтонаційного втілення. Висвітлено значне посилення впливу християнської містерії на жанрово-стильову специфіку французького музичного театру початку ХХ ст. Визначено не лише духовно-естетичні настанови творчості композитора, але й його епохи, позначеної шуканнями французького «католицького відродження», пов’язано з ранньосередньовічними духовними і культурно-історичними традиціями епохи «неподіленої Церкви», що склали базис «Літургійного руху» в Франції. The articlefocusesontheculturalphenomenonofglorification, reveals the mysterious and glorious specifics of J. Massne's opera «The Juggler of Our Lady» and the peculiarities of its genre-intonational transformation. The significant influence of the Christian mystery in the genre-style specificity of the French musical theater of the early twentieth century. Not only the spiritual and aesthetic attitudes of the composer's creativity, but also his epoch, marked by the quest for French "Catholic revival", connected with the early medieval spiritual and cultural-historical traditions of the «undivided Church» era, were determined, which formed the basis of the Liturgical Movement in France.
Татарнікова А. А. Містеріально-славословні аспекти французького музичного театру початку ХХ століття (на прикладі «Жонглера богоматері» Ж. Массне) // Українська культура: минуле, сучасне, шляхи розвитку. - 2019. - Вип 32. - С. 72-78. DOI.org/10.35619/ucpm.vi32.255
Keywords: «Жонглер Богоматері» Ж. Массне; музичний театр Ж. Массне; міракль; містерія; славослів’я; жонглер; «Our Lady's Juggler» by J. Massenet; the Musical Theater of J. Massenet; miracle; mystery; praise; juggler