Вплив соціальних медіа на політичну модернізацію та політику постмодерну - Барасій, Віта Юріївна; Барасій, В. Ю.; Barasii, Vita Yu. (My University, 2024)
У статті визначено вплив соціальних медіа на політичну модернізацію та політику постмодерну. Сучасні технологічні новації, які забезпечили потужний розвиток соціальних медіа слід порівняти із винаходом друкарства та світу аудіовізуальних медіа епохи модерну. На даному етапі соціальні медіа домінують у мережевому суспільстві, виітснівши у процесі конкуренції за громадську думку та політичний вплив традиційні медіа (телебачення, радіо, пресу). Відзначено, що у процесі переходу від модерну до постмодерну роль медіа є недооціненою у наукових студіях. Традиційні медіа відіграли значну роль у політичній модернізації, їх вплив був обумовлений раціональним дискурсом, ієрархією організаційної структури та інформаційних повідомлень (від влади та політики до спорту та погоди). Традиційні медіа стали «локомотивом» політичної модернізації та її взірцем задяки раціональній аргументації, політичним дебатам на ТВ, моделі «сторожевого пса» демократії. Натомість, соціальні медіа представляють собою досить еклектичний набір ресурсів, навколо яких організовуються віртуальні мережеві спільноти. Обгрунтовано, що вони виступають символом політики постмодерну та ризомою, за домопогою якої політика постмодерну пізнає, організує та реалізує себе. При цьому, аргументовано відзначено, що політична модернізація деактуалізується разом із зниженням популярності традиційних медіа. Наприклад, професійні журналісти стають популярними блогерами, тобто частиною різоми, а не ієрархії. Наведено визначення соціальних медіа, їх відмінності від традиційних медіа у процесі творення та відтворення політичної реальності, які й забезпечили визначальний вплив на політику постмодерну. Кількісні показники аудиторії соціальних медіа, які постійно зростають, свідчать про те, що вони стали справжньою ризомою – символом та принципом організації мережевого суспільства.
Барасій В. Ю. Вплив соціальних медіа на політичну модернізацію та політику постмодерну / В. Ю. Барасій // Вісник Львівського університету. Серія філос.-політолог. студії. - 2024. - Вип. 55. - c. 240–246. Режим доступу: DOI https://doi.org/10.30970/PPS.2024.55.29
Keywords: соціальні медіа; політична модернізація; постмодернізм; політика; різома; традиційні медіа