Проблемні питання припинення поруки як одного із засобів забезпечення виконання зобов'язань - Берназ-Лукавецька, Олена Михайлівна; Берназ-Лукавецкая, Елена Михайловна; Bernaz-Lukavetska, Olena M. (My University, 2015)
В статті досліджуються питання щодо підстав та порядку припинення поруки як одного із засобів забезпечення належного виконання договірних зобов’язань у сучасному цивільному праві України. В роботі проведено аналіз норм чинного законодавства, а також матеріалів судової практики, що регулюють основні положення поруки. На підставі проведеного дослідження визначено та запропоновано шляхи уникнення та вирішення проблем, що можуть виникати у учасників цивільних правовідносин при припиненні поруки.

В статье исследуются вопросы, связанные с основаниями и порядком прекращения поручительства как одного из способов обеспечения исполнения обязательств в современном гражданском праве Украины. В работе проведен анализ норм действующего законодательства, а также материалов судебной практики, которые регулируют основные положения поручительства. На основании проведенного исследования определены и предложены пути предотвращения и решения проблем, которые могут возникать у участников гражданских правоотношений при прекращении поручительства.

The article examines questions of the grounds and the form of termination of bail as one of the means of ensuring proper implementation of treaty obligations in modern civil law of Ukraine. In the work it is conducted analysis of the current legislation and judicial lawsuits governing the main provisions of the bail. Based on the research it is proposed the ways of avoiding and resolving problems that may arise with the participants at the termination of civil relations of bail.
Берназ-Лукавецька О. М. Проблемні питання припинення поруки як одного із засобів забезпечення виконання зобов'язань / О. М. Берназ-Лукавецька // Часопис цивілістики. – 2015. – Вип. 19. – С. 52-55.
Keywords: зобов’язання; засоби забезпечення виконання зобов’язань; порука; договір поруки; припинення поруки; підстави припинення поруки; обязательство; способы обеспечения исполнения обязательств; поручительство; договор поручительства; прекращение поручительства; основания прекращения поручительства; obligation; means of guaranteing obligations; bail; contract of guarantee; termination of bail; grounds for termination of bail