Самооцінка та самоцінність сучасної молоді - Цільмак, Олена Миколаївна; Цільмак, О. М. (Одеса : Фенікс, 2026)
У сучасному динамічному світі, де соціальні мережі та культура досягаторства створюють ілюзію «ідеального життя», питання адекватної самооцінки та глибинної самоцінності набувають стратегічного значення. Для молодої людини (15–25 років) ці категорії є не просто психологічними термінами, а ключовими інструментами адаптації, від яких залежить успішність побудови кар’єри, стабільність емоційного стану та якість майбутніх сімейних стосунків. Сучасна молодь живе в епоху «оцінної залежності». Коли внутрішня самоцінність є дефіцитарною, особистість стає надмірно вразливою до критики та маніпуляцій. Формується крихка самооцінка, яка потребує постійного зовнішнього «годування» похвалою, але водночас парадоксально відштовхує її через внутрішній сором та страх невідповідності.
Цільмак О. М. Самооцінка та самоцінність сучасної молоді. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 391-393 . URL: https://doi.org/10.32837/11300.33253
Keywords: здобувачі; молодь; психологи; самоцінність; самооцінка; сімейна психологія; сімейні сценарії; реакція на похвалу; applicants; youth; psychologists; self-worth; self-esteem; family psychology; family scenarios; reaction to praise