Договір дарування цифрових активів: проблеми правової природи та перспективи регулювання в Україні - Гнатюк, Дмитро Володимирович; Hnatiuk, Dmytro V. (Одеса : Фенікс, 2026)
У сучасних умовах цифрової трансформації приватноправових відносин дедалі більшого значення набуває питання цивільно-правового обігу нематеріальних об’єктів, що існують у цифровому середовищі. Розвиток інформаційних технологій, поширення електронної комерції, цифрових платформ, віртуальних активів, токенізованих прав, електронних реєстрів та інших цифрових інструментів зумовлює необхідність переосмислення традиційних договірних конструкцій цивільного права. Однією з таких конструкцій є договір дарування, який, будучи класичним інститутом зобов’язального права, у сучасних умовах стикається з новими викликами, пов’язаними з визначенням правової природи цифрових активів, допустимістю їх безоплатного відчуження, формою правочину, моментом переходу прав та способами захисту прав сторін.
Гнатюк Д. В. Договір дарування цифрових активів: проблеми правової природи та перспективи регулювання в Україні. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 134-138. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33009
Keywords: цивільне право; цивільне законодавство; цивільні правовідносини; зо- бов’язання; договірні зобов’язання; договір; договір дарування; цифрові активи; civil law; civil legislation; civil legal relations; obligations; contractual obligations; contract; gift contract; digital assets