Основні ролі чоловіка у християнському шлюбі на прикладі відношення Христа до церкви - Марюхно, В. В.; Mariukhno, V. V. (Одеса, 2021)
У сучасному світі стає актуальним розуміння власної ролі чоловіка у шлюбі. У пошуку особистої ролі чоловіка у християнському шлюбі цілком логічним є звернення до текстів Священного Писання. Стаття присвячена виокремленню основних ролей чоловіка у християнському шлюбі крізь призму відносин Христа та Церкви. Наголошується на тому, що богословське осмислення ролі чоловіка у шлюбі поза межами розуміння чоловіка та жінки як частини величного творіння Бога Отця є невиправданим. Чоловік і дружина мають розумітися не лише як тіло, але і як дух. Також акцентується увага на розумінні шлюбу, засновником якого виступає Бог Творець. Стверджується, що такий підхід до розуміння сутності чоловіка, дружини та шлюбу сприяє більш повному та змістовному усвідомленню чоловіком власної ролі у християнському шлюбі. Наголошено на тому, що високий рівень розлучень зумовлює пошук відповідей на актуальні питання сімейного життя подружжя. Соціологічні, психологічні та філософські дослідження дедалі частіше розглядають проблематику подружніх відносин, проте з богословського погляду осмислення сімейних відносин відбувається вкрай рідко. Зокрема, це стосується і розгляду ключових ролей чоловіка у християнському шлюбі. Зроблено висновок про те, що у християнському шлюбі чоловік має проявляти до своєї дружини жертовну любов, освячувати її через слово, а також реалізовувати право й обов’язок щодо головування. Зазначено, що любов agape виводить людину за межі взаємної вигоди й навчає піклуванню про інших. Освячення через слово базується на словах апостола Павла: «Христос полюбив Церкву й віддав Себе за неї, щоб її освятити, очистивши купіллю води в слові» (Еф. 5:25–26). Ідея ж головування чоловіка у шлюбі полягає у концепції головуванні Бога над Христом, а Христа – над чоловіком. Головування має на меті звеличення впокореної особистості.

In the modern world, the understanding of one’s own role in marriage becomes relevant. In the search for the personal role of a man in a Christian marriage, it is quite logical to turn to the texts of the Holy Scriptures. The article is devoted to the separation of the main roles of a man in a Christian marriage through the prism of the relationship between Christ and the Church. It is emphasized that the theological understanding of the role of a man in marriage beyond the understanding of man and woman as part of the majestic creation of God the Father is unjustified. Husband and wife should be understood not only as a body but also as a spirit. Emphasis is also placed on understanding the marriage founded by God the Creator. It is stated that this approach to understanding the essence of husband, wife and marriage contributes to a fuller and more meaningful understanding of man’s role in Christian marriage. It is emphasized that the high level of divorce determines the search for answers to current issues of family life of the couple. Sociological, psychological and philosophical studies are increasingly studying the issue of marital relations. However, family relationships are rarely studied from a theological point of view. In particular, this applies to the study of the key roles of men in Christian marriage. It is concluded that in a Christian marriage, the husband must show sacrificial love to his wife, sanctify her through the word, and exercise the right and duty to be a leader. It is stated that agape love takes a person beyond mutual benefit and teaches care for others. Sanctification through the word is based on the words of the Apostle Paul: «Christ loved the church and gave himself for it, to sanctify it by purifying it with the baptism of water in the word» (Eph. 5: 25–26). The idea of the presidency of a man in marriage is the concept of the presidency of God over Christ, and Christ over a man. Ultimately, the presidency aims to magnify the submissive personality.
Марюхно В. В. Основні ролі чоловіка у християнському шлюбі на прикладі відношення Христа до церкви / В. В. Марюхно // Актуальні проблеми філософії та соціології : Науково-практичний журнал / Голов. ред. С. Г. Секундант, відпов. ред. Д. В. Яковлев ; Міністерство освіти і науки України ; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2021. - Вип. 30. - С. 40-44.
Keywords: роль; чоловік; шлюб; дружина; Новий Заповіт; відносини; подружжя; християнство; любов; освячення; головування; role; husband; marriage; wife; New Testament; relationship; marriage; Christianity; love; consecration; presidency; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Religion/Theology; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES