Сучасні технології у фізичному вихованні: черлідинг на навчальних заняттях зі здобувачами вищої освіти : Глава монографії - Антіпова, Жанна Ігорівна; Антипова, Жанна Ігорівна; Antypova, Zhanna I. (Riga, Latvia : “Baltija Publishing”, 2022)
У роботі порушуються питання про створення здоров'язберігаючої моделі організації фізичного виховання в Національному університеті «Одеська юридична академія» за програмою «Черлідінг». Говориться про актуальність у проведенні необхідних перетворень, що визначаються зниженням рухової активності здобувачів та інтересу до навчальних занять, відсутністю мотивації та знань. Зазначається, що найважливішою вимогою удосконалення фізичного виховання є навчання здобувачів технологіям використання нових, популярних засобів та методів підвищення фізичної та розумової працездатності. Розкривається черлідінг, як видовищний та емоційний спортивний напрямок, що поєднує в собі елементи шоу, гімнастики, акробатики та сучасних танцювальних рухів. Висувається пропозиція щодо проведення в академії підготовчої роботи щодо створення відділення Черлідінгу. Така робота має розпочатися зі створення на базі академії своєї команди на всіх факультетах. Пропонується серед активістів та аматорів провести навчальний семінар, розповісти про основні напрямки черлідингу, завдання та перспективи розвитку цього нового напряму рухової активності. Показано авторську освітню програму з черлідингу, яка спрямована на оволодіння здобувачами основ техніки та тактики виступів, досягнення ними високого рівня розвитку індивідуальних здібностей та фізичних якостей. Говоритися, що цей підхід дозволить у спеціальній підготовці досягти максимального рівня колективної майстерності, реалізуватися в умовах змагальної діяльності. Запропоновані засоби та методи оцінки фізичної підготовленості здобувачів у результаті навчальних занять черлідингом.
Антіпова Ж. І. Сучасні технології у фізичному вихованні: черлідинг на навчальних заняттях зі здобувачами вищої освіти : Гл. монографії / Ж. І. Антіпова // Physical education and sports as a factor of physical and spiritual improvement of the nation : Scientific monograph. - Riga, Latvia : “Baltija Publishing”, 2022. - Р. 29-61. DOI https://doi.org/10.30525/978-9934-26-201-2-2
Keywords: фізичне виховання у закладах вищої освіти; нетрадиційні види рухової активності; модернізація дисципліни «Фізичне виховання» у НУ «ОЮА»; авторська програма з черлідингу; Навчальні розділи програми і етапи підготовки; тематичне планування теоретичної та практичної підготовки; Зміст практічної підготовки; обов'язкові елементи черлідингу номінації Чир; методичні вказівки для розучування пірамід; програми Чир - ДАНС; універсальні стандарти черлідингу