Психологічні особливості формування «позитивного клімату» у студентській групі : кваліфікаційна робота - бакалаврський дослідницький проект 053 «Психологія» - Ремська, Софія Євгенівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У кваліфікаційній роботі здійснено емпіричне дослідження психологічного клімату у студентській групі. Застосовано комплекс психодіагностичних методик, які дозволили виявити рівень згуртованості, наявність соціометричних зв’язків, а також визначити лідерів та ізольованих учасників у групі. За результатами аналізу отриманих даних сформульовано практичні рекомендації щодо покращення психологічного клімату, підтримки інтеграції відсторонених студентів, розвитку конструктивного лідерства та підвищення емоційної єдності в групі. Практичне значення одержаних результатів полягає в розробці конкретних рекомендацій щодо покращення психологічного клімату в студентських колективах, що можуть бути використані викладачами та психологами університетів для розвитку здорових міжособистісних відносин серед студентів, підвищення ефективності навчального процесу та підтримки емоційного благополуччя студентів. Робота складається з 36 сторінок, містить 46 використаних джерел. The qualification paper includes an empirical study of the psychological climatewithin a student group. A set of psychodiagnostic methods was applied, allowing for theassessment of cohesion levels, identification of sociometric connections, and determination of leaders and isolated members within the group. Based on the analysis of the collected data, practical recommendations were developed for improving the psychological climate, supporting the integration of marginalized students, fostering constructive leadership, and enhancing emotional unity in the group. The practical significance of the results lies in the development of specific recommendations for improving the psychological climate in student collectives. These can be used by university teachers and psychologists to foster healthy interpersonal relationships among students, increase the effectiveness of the educational process, and support students’ emotional well-being. The paper consists of 36 pages and includes 46 references.
Ремська С. Є. Психологічні особливості формування «позитивного клімату» у студентській групі : кваліфік. робота - бакалавр. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / С. Є. Ремська. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 35 с.
Keywords: психологічний клімат; студентська група; міжособистісні стосунки; згуртованість; лідерство; емпіричне дослідження; psychological climate; student group; interpersonal relationships; cohesion; leadership; empirical study