Класифікація корупції у сфері вищої освіти: філософсько-освітній аналіз - Вдовиченко, Є. В.; Вдовиченко, Е. В.; Vdovychenko, E. V. (My University, 2016)
У статті розглядається одна з найбільш актуальних проблем української вищої освіти – корупція. Звертається увага на негативні наслідки, породжувані цим явищем. Сфокусовано погляд на необхідності проведення класифікації цього явища. Наголошується, що вже існують різноманітні підходи до типології корупції у вищій освіті, тому відображено корупційні прояви за предметною ознакою. Згідно із цією класифікацією, корупція ділиться на матеріальну (хабарництво, розкрадання, шахрайство, вимагання) і нематеріальну (лобізм, непотизм, блат, клієнталізм). Установлено, що соціальні вигоди корупції найменш вірогідні саме в освітній сфері, оскільки вона впливає на всі соціальні цілі інвестування в освіту.

В статье рассматривается одна из наиболее актуальных проблем украинского высшего образования – коррупция. Обращается внимание на негативные последствия, порождаемые этим явлением. Сфокусировано взгляд на необходимости проведения классификации данного явления. Отмечается, что уже существуют различные подходы к типологии коррупции в высшем образовании, поэтому отражены коррупционные проявления по предметному признаку. Согласно данной классификации, коррупция делится на материальную (взяточничество, хищения, мошенничество, вымогательство) и нематериальную (лоббизм, непотизм, блат, клиентализм). Установлено, что социальные выгоды коррупции наименее вероятны именно в образовательной сфере, поскольку она влияет на все социальные цели инвестирования в образование.

This article discusses one of the most urgent problems of Ukrainian higher education – corruption. Attention is drawn to the negative consequences arising from this phenomenon. It focuses the mind on the need for classification of this phenomenon. It is noted that there are already a variety of approaches to the typology of corruption in higher education. Therefore, corruption manifestations reflected on substantive grounds. According to this classification, corruption is divided into the material (bribery, embezzlement, fraud, extortion) and intangible (lobbying, nepotism, cronyism, clientelism). It was found that the social benefits of corruption is less likely in the field of education, since it affects all social objectives of investing in education.
Вдовиченко Є. В. Класифікація корупції у сфері вищої освіти: філософсько-освітній аналіз / Є. В. Вдовиченко // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2016. - Вип. 12. - С. 23-27.
Keywords: корупція; суспільство; освіта; філософія; хабарництво; розкрадання; шахрайство; вимагання; лобізм; непотизм; клієнталізм; коррупция; общество; образование; философия; взяточничество; хищение; мошенничество; вымогательство; лоббизм; непотизм; клиентализм; corruption; society; education; philosophy; bribery; embezzlement; fraud; extortion; lobbyism; nepotism; clientelism