Інформаційно-освітній простір та інформаційно-освітнє середовище: спроба філософської рефлексії - Коляда, І. Г.; Коляда, И. Г.; Kolyada, I. H. (My University, 2017)
Автор, розглядаючи поняття «інформаційно-освітній простір» та «інформаційно-освітнє середовище», здійснює їх аналіз з точки зору наукових досліджень у царині виникнення, становлення та розвитку. Розглянуто розвиток наукових уявлень про простір, констатовано тенденцію розвитку наукової думки, що свідчить про множинність його форм у сучасному світі. Представлено думку вчених про зв’язок між освітнім простором та освітнім середовищем, а також про їх особливості. Надано тлумачення термінів предметно-інформаційних утворень: «інформаційно-освітній простір» та «інформаційно-освітнє середовище». Крім того, дано співвідно- шення понять у різних наукових аспектах.

Автор, рассматривая понятие «информационно-образовательное пространство» и «информационно-образовательная среда», осуществляет их анализ с точки зрения научных исследований в области возникновения, становления и развития. Рассматривая развитие научных представлений о пространстве, автор констатировал тенденцию научной мысли о множественности его форм в современном мире. Представлено мнение ученых о связи между образовательным пространством и образовательной средой, а также об их особенностях. Дано толкование терминов соответствующих предметно-информационных образований: «информационно-образовательное пространство» и «информационно-образовательная среда». Кроме того, дано соотношение понятий в разных научных аспектах.

The author, considering the concept of ‘information and educational field’ and ‘information and educational environment’, analyzes them from the point of view of scientific research in the field of origin, formation and development. The evolution of scientific knowledge of space is considered; a development trend of scientific thought is stated, which suggests the multiplicity of its forms in the modern world. The view of scientists about the connection between the educational space and the educational environment, as well as their features, is presented. Given the interpretation of subject-related information entities: ‘information and educational field’ and ‘information and educational environment’. Furthermore, the correlation of notions is provided in various scientific aspects.
Коляда І. Г. Інформаційно-освітній простір та інформаційно-освітнє середовище: спроба філософської рефлексії / І. Г. Коляда // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 18. - С. 70-73.
Keywords: інформаційно-освітній простір; інформаційно-освітнє середовище; простір; середовище; соціальний простір; соціальне середовище; освітній простір; освітнє середовище; информационно-образовательное пространство; информационно-образовательная среда; пространство; среда; социальное пространство; социальная среда; образовательное пространство; образовательная среда; information and educational field; information and educational environment; field; environment; social space; social environment; educational field; educational environment