Способи, прийоми та засоби захисту адвокатом прав клієнта в цифровому вимірі - Григоренко, Юрій Сергійович; Григоренко, Ю. С.; Hryhorenko, Yurii S. (Одеса : Фенікс, 2026)
Цифрова епоха трансформує всю тріаду захисту: способи набувають нових форм через е-судочинство, е-запити та е-ордери; прийоми збагачуються тактикою роботи з е-доказами, аналізом цифрового сліду та дотриманням заборони ототожнення з клієнтом у цифровому просторі; засоби доповнюються технічними механізмами та ШІ-інструментами. Слід погодитись, що цифрова трансформація не є самоціллю: в центрі уваги адвокатури залишаються питання повноти, якості та своєчасності професійної правничої допомоги. Наведене свідчить, що ефективна реалізація зазначеної тріади в цифровому вимірі потребує законодавчого закріплення критеріїв допустимості електронних доказів, вироблення єдиних стандартів використання ШІ в адвокатській діяльності, а також формування технологічної компетентності адвоката як невід’ємного елемента стандарту належної правничої допомоги.
Григоренко Ю. С. Способи, прийоми та засоби захисту адвокатом прав клієнта в цифровому вимірі. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квітня 2026 р.) : у 2-х т. / за заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 351-354. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33159
Keywords: адвокатська діяльність; захист прав клієнта; способи захисту; прийоми захисту; засоби захисту; цифровізація; електронний ордер; штучний інтелект; адвокатська таємниця; кібербезпека; advocacy; client rights protection; methods of defense; techniques of defense; means of defense; digitalization; electronic warrant; artificial intelligence; attorney-client privilege; cybersecurity