Основи використання методології поведінкового профайлінгу та цифрової аналітики під час розслідування корисливих злочинів в умовах цифрових трансформацій - Гресь, Юлія Олегівна; Гресь, Ю. О.; Hres, Yuliia O. (Одеса : НУ «ОЮА», 2026)
У тезах доповіді розглянуто основи використання методології поведінкового профайлінгу у поєднанні із засобами цифрової аналітики під час розслідування корисливих кримінальних правопорушень, охарактеризовано трансформацію джерел інформації про особу злочинця в умовах цифровізації та визначено види злочинних дій, унаслідок яких цифрові сліди виникають на етапах підготовки, безпосереднього вчинення і приховування злочину. Обґрунтовано значення комплексного аналізу електронних комунікацій, цифрових профілів, метаданих, транзакційної активності та мережевих зв’язків для встановлення поведінкових закономірностей, формування слідчих версій, виявлення серійності злочинної діяльності й визначення перспективних напрямів досудового розслідування. The conference abstracts examine the fundamentals of applying behavioral profiling methodology in combination with digital analytics tools in the investigation of acquisitive criminal offenses. The transformation of sources of information concerning an offender’s personality in the context of digitalization is characterized, and the types of criminal actions that generate digital traces at the stages of preparation, direct commission, and concealment of a crime are identified. The significance of the comprehensive analysis of electronic communications, digital profiles, metadata, transactional activity, and network connections for identifying behavioral patterns, developing investigative versions, detecting the serial nature of criminal activity, and determining promising directions for pre-trial investigation is substantiated.
Гресь Ю. Основи використання методології поведінкового профайлінгу та цифрової аналітики під час розслідування корисливих злочинів в умовах цифрових трансформацій. Криміналістика майбутнього: цифрові інновації, штучний інтелект, глобальні виклики та загрози: збірник матеріалів міжнар. наук.–практ. конф. (м. Одеса, 5 черв. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова, М. Аракеляна. Одеса : НУ «ОЮА», 2026. С. 79-83. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33435
Keywords: поведінковий профайлінг; криміналістичний профайлінг; цифрова аналітика; корисливі злочини; цифрові сліди; цифровий профіль; транзакційна активність; слідчі версії; досудове розслідування; цифрові трансформації; behavioral profiling; criminal profiling; digital analytics; acquisitive crimes; digital traces; digital profile; transactional activity; investigative versions; pretrial investigation; digital transformation