Спосіб приготування бісквітного печива : Патент України на корисну модель - Тітомир, Людмила Анатоліївна; Тітомир, Л. А.; Titomyr, Liudmyla A.; Данилова, Олена Іванівна; Пилипенко, Людмила Миколаївна (ДП “Український інститут інтелектуальної власності”, 2020)
Спосіб приготування бісквітного печива включає підготовку рецептурних компонентів, приготування тіста шляхом змішування зернової основи із солодким компонентом, структуроутворювачем і смаковою добавкою, перемішування рецептурних компонентів до однорідної їх консистенції, формування, випікання і охолодження. Спочатку змішують зернову основу із структуроутворювачем та солодким компонентом. Отримане тісто вимішують і ділять на дві нерівні частини. Після цього до першої частини тіста, яка складає 4/5 від загальної маси тіста, додають смакову добавку, спиртовмісний ароматизатор або коньяк і розпушувач та піддають формуванню. Другу частину, яка складає 1/5 від загальної маси тіста, укладають на сформовану першу частину та випікають. Як зернову основу використовують борошно пшеничне або пшеничну манну крупу, або кукурудзяну манну крупу, або суміш пшеничної манної крупи і пластівців вівсяних, або гречаних, або суміш пшеничної і кукурудзяної манної крупи, або суміш борошна рисового і пластівців перлових, або борошно рисове. Як солодкий компонент використовують цукор та/або ванільний цукор, або лактитол, або ксиліт, або сорбіт, або суміш ізомальту і меду, або суміш ізомальту і стевізиду. Як смакову добавку використовують суміш кураги і дині, або кураги і фініків, або кураги і родзинок, або кураги та інжиру, або кураги і банана, або кураги і журавлини, або журавлини і родзинок. Як структуроутворювач, окрім меланжу, використовують курячі яйця та/або крохмаль. При збиванні курячих яєць або меланжу додають сіль.
Пат. України на корисну модель № 144715, МПК A21D 13/80 (2017.01), A21D 13/04 (2017.01), A21D 2/36 (2006.01). Спосіб приготування бісквітного печива / Л. А. Тітомир, О. І. Данилова, Л. М. Пилипенко ; патентовласник Одеськ. нац. акад. харч. технологій. – Заявка № u 2020 01173 Україна ; заявл. 24.02.2020 ; опубл. 26.10.2020, Бюл. № 20. – 8 с.
Keywords: упакований бісквітний хлібобулочний виріб; печиво подовженого терміну зберігання; органолептичні показники; кондитерські вироби; використання безглютенових компонентів; Research Subject Categories::INTERDISCIPLINARY RESEARCH AREAS::Domestic science and nutrition