Метод синтезу оптично чистих енантіомерів 5-арил заміщених 3-метил-7нітро-1, 2- дигідро -3H-1, 4- бензодіазепін-2-онів - Самбурський, С. Е. (My University, 2022)
Запропоновано простий та ефективний метод синтезу оптично чистих енантіомерів 5-арилзамішених 3-метил‑7-нітро‑1,2-дигідро‑3Н‑1,4-бензодіазепін‑2-онів. Ацилювання 5-нітро‑2-амінобензофенонів гідрохлоридами хлорангідридів L- або D‑α-аланіну, з подальшою циклізацією в м’яких умовах, призводить до цільових 3-метил‑7-нітро‑1,4 бензодіазепін‑2-онів. Даний метод синтезу вільний від рацемізації та має потенційне практичне значення для дизайну оптично чистих енантіомерів різних 3-алкіл похідних 1,4-бензодіазепін‑2-онів.
Самбурський С. Е. Метод синтезу оптично чистих енантіомерів 5-арил заміщених 3-метил-7нітро-1, 2- дигідро -3H-1, 4- бензодіазепін-2-онів / С. Е. Самбурський, О. Ю. Корнилов, А. А. Крисько, О. Л. Крисько // Вісник ОНУ. Серія : Хімія. – 2022. – Т. 27, вип. 2 (82). – С.76-82.
Keywords: 3-метил‑1,2-дигідро‑3Н‑1,4-бенздіазепін‑2-они; енантіомери; N‑карбоксиангідриди; хлоргідрат хлорангідриду α-аланіну