Суб’єктивація та суб’єктивізм у виборчій інженерії - Афанасьєва, Мар’яна Володимирівна; Афанасьева, Марьяна Владимировна; Afanasyeva, Maryana V. (Одеса : Юридична література, 2011)
Стаття присвячена розгляду співвідношення об’єктивного та суб’єктивного у правовому регулюванні виборчих відносин. Ввизначене поняття “виборчої інженерії” як законодавчого проектування націленого на політико-правовий результат. Проведено аналіз передумов та наведені приклади суб’єктивістського підходу при розробці та реалізації виборчого законодавства в Україні. Запропоновані шляхи до мінімізації проявів дисбалансу між суб’єктивним та об’єктивним у виборчій інженерії. Статья посвящена соотношения объективного и субъективного в правовом регулировании избирательных отношений. Дано определение понятию “избирательная инженерия” как законодательного проектирования нацеленного на политико-правовой результат. Проведен анализ предпосылок и приведены примеры субъективистского подхода при разработке и реализации избирательного законодательства в Украине. Предложены средства минимизации проявлений дисбаланса между субъективным и объективным в избирательной инженерии. The article is devoted to the relation of subjective and objective in the legal regulation of the election relations. The concept of "electoral engineering" defined as a legislative design aimed at the political result. The analysis of prerequisites and provides examples of the subjectivist approach to the development and implementation of electoral legislation in Ukraine. The means of minimization the imbalance between the subjective and the objective in the election engineering are proposed.
Keywords: вибори; виборча інженерія; виборче законодавство; суб’єктивація; суб’єктивізм; выборы; избирательная инженерия; избирательное законодательство; субъективация; субъективизм; elections; electoral engineering; electoral laws; subjectification; subjectivism