Застереження про незмінність обставин договору та форс-мажор у цивільному праві України - Мельник, Ольга Олегівна; Мельник, Ольга Олеговна; Melnik, Olha O. (My University, 2016)
У статті досліджуються правові відносини, що виникають у зв’язку із імплементацією норм міжнародних правових актів щодо істотних змін обставин та форсмажорних застережень. Правові наслідки впливу негативних наслідків об’єктивного характеру, до яких належать непереборна сила та її різновид – форс-мажор проаналізовані у статті.

В статье исследуются правовые отношения, возникающие в связи с имплементацией норм международных правовых актов относительно существенных изменений обстоятельств и форс-мажорных оговорок. Правовые последствия влияния негативных последствий объективного характера, к которым относятся непреодолимая сила и ее разновидность – форс-мажор проанализированы в статье.

We examine the legal relations arising in connection with the implementation of foreign trade contracts when unfavorable changes in the circumstances occur. The forms of such changes in the circumstances and their economic impact are analyzed, along with the means of contractual regulation that minimize the damage caused by the changing circumstances to the parties of the contracts.
Мельник О. О. Застереження про незмінність обставин договору та форс-мажор у цивільному праві України / О. О. Мельник // Часопис цивілістики. – 2016. – Вип. 20. – С. 136-139.
Keywords: застереження про незмінність обставин договору; форс-мажор; зміст форс-мажорного застереження; наслідки форс-мажору; оговорка о неизменности обстоятельств договора; форс-мажор; содержание форс-мажорной оговорки; последствия форс-мажора; Clausula rebus sic stantibus; force majeure; content of the force majeure clause; effects of force-majeure circumstances