Методичні вказівки до виконання лабораторних та самостійних робіт з дисципліни «Комплексні системи контролю та управління доступом» для здобувачів вищої освіти галузі знань 12 «Інформаційні технології» - Кухаренко, Сергій Вікторович; Кухаренко, С. В.; Кухаренко, Сергей Викторович; Kukharenko, Serhii V. (Одеса : НУ «ОЮА», 2020)
Розглянуто загальні поняття про моделі комп’ютерних систем з дискреційним, мандатним і рольовим управлінням доступом, моделі безпеки інформаційних потоків і ізольованого програмного середовища, а також питання, пов’язані з оцінкою рівня захищеності інформаційнокомунікаційних систем і технологій від несанкціонованого доступу до ресурсів. Описані основні елементи управління процедурами ідентифікації, автентифікації, авторизації процесів і користувачів, а також управління доступом до інформаційних ресурсів та процесів в інформаційно-телекомунікаційних системах на основі моделей управління доступом Призначено для студентів з метою закріплення лекційного матеріалу і підготовки до лабораторних занять та самостійних робіт з дисципліни «Комплексні системи контролю та управління доступом».

Рассмотрены общие понятия о модели компьютерных систем с дискреционным, мандатным и ролевым управлением доступом, модели безопасности информационных потоков и изолированной програмной среды, а также вопросы, связанные с оценкой уровня защищенности информационно-коммуникационных систем и технологий от несанкционированного доступа к ресурсам. Описаны основные элементы управления процедурами идентификации, аутентификации, авторизации процессов и пользователей, а также управления доступом к информационным ресурсам и процессам в информационно-телекоммуникационных системах на основе моделей управления доступом. Предназначено для студентов с целью закрепления лекционного материала и подготовки к лабораторным занятиям и самостоятельным работам по дисциплине «Комплексные системы контроля и управления доступом».

The general concepts of a model of computer systems with discretionary, mandatory and role-based access control, a security model of information flows and an isolated software environment, as well as issues related to assessing the level of security of information and communication systems and technologies from unauthorized access to resources are considered. The main elements of management of procedures for identification, authentication, authorization of processes and users, as well as control of access to information resources and processes in information and telecommunication systems based on access control models are described. It is intended for students in order to consolidate the lecture material and prepare for laboratory studies and independent work in the discipline "Integrated control systems and access control".
Методичні вказівки до виконання лабораторних та самостійних робіт з дисципліни «Комплексні системи контролю та управління доступом» для здобувачів вищої освіти галузі знань 12 «Інформаційні технології» / уклад. С. В.Кухаренко. – Одеса : НУ «ОЮА», 2020. – 32 с.
Keywords: Research Subject Categories::TECHNOLOGY::Information technology