Справи про встановлення факту проживання однією сім'єю чоловіка та жінки без шлюбу: історичний аспект - Круковес, В. В.; Круковес, В. В.; Krukoves, V. V. (Одеса : Видавничий дім "Гельветика", 2016)
У статті аналізуються періоди розвитку «фактичних шлюбних відносин» в Україні та, зважаючи на особливості розвитку таких відносин, досліджуються чинники, які зумовили появу справ цієї категорії. Автор детально описує особливості розгляду справ цієї категорії в різні історичні періоди. В статті наявні обґрунтовані позиції з приводу першої згадки про появу справ цієї категорії.

Дела об установлении факта проживания одной семьей мужчины и женщины без брака: исторический аспект. В статье анализируются периоды развития «фактических брачных отношений» в Украине и, учитывая особенности развития таких отношений, исследуются факторы, которые обусловили появление дел данной категории. Автор подробно описывает особенности рассмотрения дел данной категории в разные исторические периоды. В статье имеются обоснованные позиции по поводу первого упоминания о появлении дел данной категории.

Case of establishing the fact of men and women living as one family without marriage: historical aspect. The paper is devoted to periods of “common law marriage” in Ukraine and given the peculiarities of such relations investigates the factors that led to the emergence of cases in this category. The author describes the features of this category of cases in different historical periods. The paper is available reasoned positions on the first mention of the appearance of cases of this category.
Круковес В. В. Справи про встановлення факту проживання однією сім'єю чоловіка та жінки без шлюбу: історичний аспект / В. В. Круковес // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. / редкол.: В. В. Завальнюк (голов. ред.) [та ін.] ; відп. за вип. М. В. Афанасьєва. – Одеса : Видавничий дім "Гельветика", 2016. – Вип. 76. – С. 92-99.
Keywords: фактичні шлюбні відносини; окреме провадження; факт проживання однією сім'єю; суд; ЦПК УРСР; фактические брачные отношения; особое производство; факт проживания одной семьей; суд; ГПК УССР; common law marriage; special proceedings; fact of living as one family; court; USSR CPC