Медична та психосоціальна реабілітація військовослужбовців в умовах війни - Борисюк, Ірина Юріївна; Гнiдой, Iгор Михайлович; Кайнов, М. О. (Vancouver, Canada, 2025)
У статті досліджено медичну та психосоціальну реабілітацію військовослужбовців в умовах війни. Розглянуто завдання медичної реабілітації, включаючи відновлення фізичних функцій, попередження ускладнень, підвищення якості життя та адаптацію до нових фізичних умов після поранень. Проаналізовано психосоціальні аспекти реабілітації, зокрема психологічну підтримку, соціальну інтеграцію, адаптацію до цивільного життя та професійну перекваліфікацію. Висвітлено інтегрований підхід, що поєднує медичну та психосоціальну реабілітацію, міждисциплінарну координацію фахівців, роль сім’ї та громадських ініціатив у процесі відновлення. Показано, що комплексна реабілітація сприяє ефективному відновленню здоров’я військовослужбовців, підвищенню їхньої соціальної активності та адаптації до мирного життя.
Борисюк І. Ю. Медична та психосоціальна реабілітація військовослужбовців в умовах війни / І. Ю. Борисюк, І. М. Гнідой, Кайнов М. О. // Innovations of modern science and education. Proceedings of the 2nd International scientific and practical conference. (October 29-31). - Perfect Publishing. - Vancouver, Canada. - 2025. - P. 204-214. - Режим доступу: https://hdl.handle.net/11300/31383
Keywords: медична реабілітація; психосоціальна підтримка; військовослужбовці; війна; інтегрована реабілітація; посттравматичний стресовий розлад; соціальна адаптація; фізіотерапія; ерготерапія; протезування; психологічна допомога; соціальна інтеграція