Iнтуітивне кримінальне право та ultima ratio - Туляков, Вячеслав Олексійович; Туляков, В. О.; Tuliakov, Viacheslav O. (ResearchGate, 2024)
Material (substantial) criminal law often incorporates aspects of intuitive criminal law to ensure societal acceptance and proportionality of punishments. However, conflicts arise when ultima ratio legal norms deviate from moral intuitions, such as overly lenient punishments for heinous crimes or excessively harsh policies for mala prohibita. Subjective criminal law mediates between state-imposed laws and individual morality, balancing societal harm (material law) and personal ethics (intuitive law). For example, in cases of euthanasia, it balances legal punishment and moral justification. Harmonization in Criminal Policy: Laws perceived as unjust (e.g., excessively harsh drug penalties) can provoke public backlash, driven by intuitive criminal law.Gross injustice (prima ratio) legitimizes rebellion and anomie. Balancing proportionality in material law with societal and victim interests in subjective law requires nuanced legal systems and approaches. Intuitive criminal law, as a moral foundation for criminal policy, can conflict with the novelizations of prima ratio. Customary conflicts often arise from practices rooted in traditions or religious beliefs that contradict modern principles of criminal law. These conflicts illustrate how intuitive criminal law—humanity's innate sense of justice—interacts with cultural relativism and statutory law (natural law aberrations). Principles for Harmonization. Codification of Ethical Standards: Integrate ethics into substantial law, reflecting societal values. Flexibility and Adaptability: Allow subjective criminal law to address individual circumstances. Proportionality: Balance deterrence with fairness in punishment. Education and Awareness: Align intuitive moral standards with legal realities to prevent misconceptions. Global Cooperation: Promote international agreements harmonizing mala in se crimes while respecting cultural differences. Матеріальне (основне) кримінальне право часто включає аспекти інтуїтивного кримінального права, щоб забезпечити суспільство прийняття та пропорційність покарань. Однак конфлікти виникають, коли правові норми ultima ratio відхиляються від моральних інтуїцій, наприклад, занадто м’які покарання за жахливі злочини або надмірно сувора політика щодо mala prohibita. Суб’єктивне кримінальне право є посередником між державними законами та індивідуальною мораллю, врівноважуючи суспільну шкоду (матеріальне право) та особисту етику (інтуїтивне право). Наприклад, у випадках евтаназії він врівноважує юридичне покарання та моральне виправдання. Гармонізація в кримінальній політиці: закони, які сприймаються як несправедливі (наприклад, надмірно суворі покарання за наркотики), можуть викликати негативну реакцію громадськості, керовану інтуїтивно зрозумілим кримінальним правом. Груба несправедливість (prima ratio) узаконює бунт і аномію. Збалансування пропорційності в матеріальному праві з інтересами суспільства та потерпілого в суб’єктивному праві вимагає нюансів правових систем і підходів. Інтуїтивне кримінальне право, як моральна основа кримінальної політики, може вступати в конфлікт з новалізаціями prima ratio. Звичайні конфлікти часто виникають через практику, що ґрунтується на традиціях або релігійних переконаннях, що суперечить сучасним принципам кримінального права. Ці конфлікти ілюструють, як інтуїтивне кримінальне право — вроджене почуття справедливості людини — взаємодіє з культурним релятивізмом і статутним правом (відхиленнями від природного права). Принципи гармонізації. Кодифікація етичних стандартів: інтегрувати етику в основний закон, що відображає суспільні цінності. Гнучкість і адаптивність: дозволяють суб’єктивному кримінальному праву розглядати індивідуальні обставини. Пропорційність: збалансуйте стримування та справедливість у покаранні. Освіта та обізнаність: узгоджуйте інтуїтивні моральні стандарти з правовими реаліями, щоб запобігти неправильним уявленням. Глобальне співробітництво: Сприяти міжнародним угодам, які гармонізують злочини, поважаючи культурні відмінності.
Intuitive criminal law and ultima ratio
Туляков В. О. Iнтуітивне кримінальне право та ultima ratio / В. О.Туляков // ResearchGate. - 2024. - 9 р. Режим доступу: DOI:10.13140/RG.2.2.27606.36169
Keywords: кримінальне право; запобігання злочинності; кримнальна політика; насильство на ґрунті честі; ритуальний забій без оглушення; контрабанда культурних артефактів на півдні Італії; практики приданого; глобалізація та юрисдикційні конфлікти; criminal law; crime prevention; criminal policy; honor-based violence; ritual slaughter without stunning; smuggling of cultural artifacts in southern Italy; dowry practices; globalization and jurisdictional conflicts