Особливості визначення територіальної підсудності позовів до міжнародних перевізників - Бессараб, Наталія Миколаївна; Бессараб, Наталья Николаевна; Bessarab, Nataliia M. (My University, 2014)
У статті на підставі аналізу норм чинного цивільного процесуального законодавства України та міжнародних угод розглянуто особливості визначення територіальної підсудності справ за позовами до перевізників, що виникають із договорів міжнародного перевезення. Зроблено висновок про пріоритетне застосування норм міжнародного права, що встановлюють альтернативну підсудність зазначених справ.

В статье на основе анализа норм действующего гражданского процессуального законодательства Украины и международных соглашений рассмотрены особенности определения территориальной подсудности дел по искам к перевозчикам, возникающим из договоров международной перевозки. Сделан вывод о приоритетном применении норм международного права, устанавливающих альтернативную подсудность указанных дел.

On the basis of analysis of applicable civil procedure legislation of Ukraine and international agreements the article considers defining characteristics of the territorial jurisdiction of cases under the claims to carriers arising from contracts of international carriage. The conclusion about priority application of international law establishing alternative jurisdiction of these cases was made.
Бессараб Н. М. Особливості визначення територіальної підсудності позовів до міжнародних перевізників / Н. М. Бессараб // Часопис цивілістики. – 2014. – Вип. 17. – С. 166-170.
Keywords: підсудність; територіальна підсудність; виключна підсудність; підсудність вимог до перевізників; міжнародні перевізники; подсудность; территориальная подсудность; исключительная подсудность; подсудность требований к перевозчикам; международные перевозчики; jurisdiction; territorial jurisdiction; exclusive jurisdiction; jurisdiction of claims to carriers; international carriers