Судовий контроль за дотриманням прав засуджених в умовах воєнного стану: кримінально-процесуальний аспект - Лукащук, Каріна Русланівна; Лукащук, К. Р.; Lukashchuk, Karina R. (Одеса : Фенікс, 2026)
Судовий контроль за дотриманням прав засуджених в умовах воєнного стану перебуває на перетині кримінально-процесуального, кримінально-виконавчого та конституційного права. Аналіз виявлених проблем дозволяє сформулювати пропозиції de lege ferenda: 1) доповнити ст. 539 КПК спеціальною нормою щодо визначення підсудності у разі евакуації УВП; 2) законодавчо закріпити гарантії забезпечення права на захисника через ВКЗ в умовах надзвичайних та воєнних ситуацій; 3) унормувати процесуальний порядок оскарження засудженими рішень адміністрації УВП, прийнятих з посиланням на воєнний стан. Реалізація цих пропозицій сприятиме зміцненню верховенства права та наближенню пенітенціарної практики України до стандартів Ради Європи.
Лукащук К. Р. Судовий контроль за дотриманням прав засуджених в умовах воєнного стану: кримінально- процесуальний аспект. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 517-519. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33189
Keywords: судовий контроль; права засуджених; воєнний стан; кримінально-процесуальний аспект; установи виконання покарань; кримінальне судочинство; пенітенціарна система; право на захисника; judicial control; rights of convicts; martial law; criminal procedure aspect; penitentiary institutions; criminal justice; penitentiary system; right to defence counsel