Архетипові образи у жанрі мюзиклу: культурна спадщина і трансформація у дзеркалі часу - Архипова, Наталія Євгеніївна; Arkhipova, Natalia (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Мета роботи – аналіз архетипових образів та притаманної їм культурної спадщини у жанрі мюзиклу, а також трансформацій даних образів у контексті соціокультурних змін та вимог глядача. Дослідження спрямоване на виявлення взаємозв’язку ключових юнгіаньских архетипів та персонажів мюзиклу, які впливають на структуру та драматургію сценічних творів, а також трансформації архетипів-персонажів у зв’язку з еволюцією жанру мюзикла в історичній та сучасній перспективі. Акцентовано увагу на ролі мюзиклу як багатошарового мистецького явища, що поєднує в собі традиції міфу, класичної літератури та поп-культури. Методологія дослідження базується на інтердисциплінарному підході, що поєднує елементи психології, культурології та музикознавства. У статті використано загальний аналіз класичних і сучасних мюзиклів, зокрема творів, які базуються на міфологічних і літературних сюжетах, що дозволяє простежити збереження і модифікацію архетипів Героя, Антагоніста, Батька, Тіні, Мудреця та інших. Наукова новизна дослідження полягає у висвітленні процесу адаптації архетипових структур у жанрі мюзиклу з урахуванням впливу соціокультурних змін. У статті виявлені еволюційні шляхи архетипових образів, що пов’язано з запитами аудиторії, технологічного прогресу та тенденцій глобалізації. Уперше досліджено трансформацію архетипів у контексті музичних засобів виразності та сценічної естетики жанру м’юзикла. У висновках наголошується, що архетипові образи виступають стрижнем драматургії жанру мюзиклу, забезпечуючи йому цілісність та багатогранність. Водночас їхня адаптація до сучасних умов демонструє здатність жанру інтегрувати нові соціальні виклики й актуалізувати глибинні культурні пласти. Мюзикл можна вважати важливим інструментом діалогу між минулим і сучасністю, який збагачує культурний ландшафт і сприяє глибшому розумінню архетипів як основи природи людини та мотивації ії вчинків. The purpose of the work is to analyze archetypal images in the musical genre, their cultural heritage and transformations in the context of socio-cultural changes and audience demands. The study is aimed at identifying the relationship between key archetypes and characters in the musical, which influence the structure and dramaturgy of stage works, as well as the transformation of character archetypes in connection with the evolution of the genre in a historical and modern perspective. The emphasis is on the role of the musical as a multi-layered artistic phenomenon that combines the traditions of myth, classical literature and pop culture. The research methodology is based on an interdisciplinary approach that combines elements of psychology, cultural studies and musicology. The article uses a general analysis of classical and modern musicals, in particular works based on mythological and literary plots, which allows us to trace the preservation and modification of the archetypes of the hero, antagonist, father, shadow, sage and others. The scientific novelty of the study lies in highlighting the process of adaptation of archetypal structures in the musical genre, taking into account the influence of socio-cultural changes. The article analyzes how archetypes change in accordance with audience requests, technological progress and globalization trends. For the first time, the transformation of archetypes in the context of musical means of expression and stage aesthetics is studied. The conclusions emphasize that archetypal images are the core of the dramaturgy of the musical genre, providing it with integrity and versatility. At the same time, their adaptation to modern conditions demonstrates the genre’s ability to integrate new social challenges and actualize deep cultural layers. The musical can be considered an important tool for dialogue between the past and the present, which enriches the cultural landscape and contributes to a deeper understanding of archetypes as the basis of human nature and the motivation of its actions.
Архіпова Н. Є. Архетипові образи у жанрі мюзиклу: культурна спадщина і трансформація у дзеркалі часу / Н. Є. Архіпова // Fine Art and Culture Studies. Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024. - Вип. 6. - С. 3–8. - Режим доступу: https://doi.org/10.32782/facs-2024-6-1 ; https://hdl.handle.net/11300/31705
Keywords: архетип; акторське мистецтво; мюзикл; персонаж; драма; сучасні музичні стилі.; archetype; acting; musical; character; drama; modern musical styles