До питання використання дистанційного біометричного відеоспостереження - Токарева, Віра Олександрівна; Tokareva, Vira O. (Одеса : Фенікс, 2026)
Використання систем дистанційної біометричної ідентифікації залишається предметом дискусій. Напередодні прийняття Акту ЄС про штучний інтелект Європейська Рада із захисту персональних даних та Європейський наглядовий орган із захисту персональних даних дали Висновок, в якому рекомендували запровадження загальної заборони на будь-яке використання ШІ для дистанційного розпізнавання осіб у загальнодоступних місцях. Відповідно до Висновку зазначено, що дистанційна біометрична ідентифікація осіб у громадських місцях несе високі ризики втручання у приватне життя та може зачіпати людську гідність.
Токарева В. О. До питання використання дистанційного біометричного відеоспостереження. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 68-72. URL: https://doi.org/10.32837/11300.32970
Keywords: віддалена біометрична ідентифікація; права людини; штучний інтелект; персональні дані; фізична особа; biometric identification; human rights; artificial intelligence; personal data; natural person