Криміналістична інженерія: методологія майбутнього : підрозділ монографії - Туляков, Вячеслав Олексійович; Туляков, В. О.; Tuliakov, Viacheslav O. (Харків : Право, 2026)
У підрозділі монографії визначено концепт криміналістичної інженерії як методологічної та практичної основи модернізованих кримінологічних досліджень, здатних реагувати на виклики сучасності: війну, цифрову трансформацію, гібридні загрози, зростання віктимності та поведінкові зсуви в суспільстві. Запропоновано трирівневу типізацію криміналістичних методик у логіці криміналістичної інженерії (мікро-, мезо- та макрорівень) що забезпечує перехід від описових досліджень злочинності до інженерного моделювання та проектування антикримінальних середовищ. Особливу увагу приділено позитивній віктимології як ядру інженерних моделей, а також інтеграції поведінкових, цифрових та соціофізичних підходів. Розроблено концепцію українського стандарту криміналістичної інженерії у воєнний та післявоєнний період в контексті євроінтеграції. The subchapter of the monograph is devoted to the concept of forensic engineering as a methodological and practical basis for modernized criminological research capable of responding to the challenges of modernity: war, digital transformation, hybrid threats, increased victimization and behavioral changes in society. A three-level typification of forensic methods in the logic of forensic engineering (micro-, meso- and macro- levels) is proposed, which ensures the transition from descriptive crime research to engineering modeling and design of anti-criminal environments. Particular attention is paid to positive victimology as the core of engineering models, as well as the integration of behavioral, digital and socio-physical approaches. The concept of the Ukrainian standard of forensic engineering in the war and post-war period in the context of European integration is developed.
Туляков В. О. Криміналістична інженерія: методологія майбутнього : підрозділ монографії / В. О. Туляков // Нове століття криміналістики та судових наук : Liber Amicorum на честь академіка В. Ю. Шепітька : монографія / за ред. М. В. Шепітька ; Нац. юрид. ун-т ім. Ярослава Мудрого ; Нац. акад. прав. наук України ; Міжнар. конгрес криміналістів. – Харків : Право, 2026. – С. 414-425. – Режим доступу: https://hdl.handle.net/11300/31506
Keywords: криміналістична інженерія; кримінологічні методики; віктимологія; інженерія ризику; моделювання злочину; кримінальна політика; orensic engineering; criminological methods; victimology; risk engineering; crime modeling; criminal policy