Криза кримінально-правової системи України: природний процес чи штучне утворення? - Чугуніков, І. І.; Чугуніков, Ігор Іванович; Чугуников, И. И.; Чугуников, Игорь Иванович; Chugunikov, Igor I. (Одеса : Гельветика, 2018)
У статті аналізується сучасний стан вітчизняної кримінально-правової системи, який науковою спільнотою оцінюється переважно як кризовий. Виявляються причини такого явища та робиться висновок про його здебільшого штучний характер. Обґрунтовується теза щодо неприпустимості ідеалізації різних сторін того чи іншого типу право розуміння, а також щодо можливості оптимізації кримінально-правової системи виключно на підставі інтегративного підходу.

Кризис уголовно-правовой системы Украины: естественный процесс или искусственное образование? В статье анализируется современное состояние отечественной уголовно-правовой системы, которое научной общественностью оценивается преимущественно как кризисное. Выявляются причины такого явления и делается вывод о его преимущественно искусственном характере. Обосновывается тезис о недопустимости идеализации различных сторон того или иного типа правопонимания, а также о возможности оптимизации уголовно-правовой системы исключительно на основе интегративного подхода.

Crisis in the Ukrainian criminal law system: a natural process or an artificial phenomenon? The article analyzes contemporary state of the national criminal law system predominantly rated by the scientific community as critical. The author identifies causes of such a phenomenon and concludes about its essentially artificial nature. The author substantiates a premise about inadmissibility of idealization of various aspects of this or other type of legal consciousness and possibility for optimization of the criminal law system exclusively based on an integrative approach.
Чугуніков І. І. Криза кримінально-правової системи України: природний процес чи штучне утворення? / І. І. Чугуніков // Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія». Т. 21 / голов. ред. М. В. Афанасьєва ; МОН України, НУ «ОЮА». – Одеса : Гельветика, 2018. – C. 137-173.
Keywords: криза; кримінально-правова система; кримінально-правова галузь; ідеалізація; типи праворозуміння; кризис; уголовно-правовая система; уголовно-правовая отрасль; идеализация; типы правопонимания; crisis; criminal law system; criminal law field; idealization; types of legal consciousness