Штучний інтелект як виклик для логіки й мислення - Налівайко, Андрій; Налівайко, А. (Національний університет «Одеська юридична академія», 2025)
У доповіді розглядається дилема взаємодії, людського мислення та штучного інтелекту. Вказується вплив алгоритму на структуру логічного мислення майбутніх фахівців нашої держави. Підкреслюється, що справжній виклик для майбутньогo - це збереження здатності людини мислити критично, етично, шукаючи у всьому сенс. Молоде покоління має навчитися мислити поза алгоритмом, щоб залишитися суб’єктом пізнання, а не пасивним накопичувачем інформації, без здатності до осмислення. The report considers the dilemma of interaction between human thinking and artificial intelligence. It points out the influence of algorithms on the logical thinking of future specialists in our country. It emphases that the real challenge for the future is the preserving the ability of humans to think critically and ethically, seeking meaning in everything. The younger generation must learn to think outside the algorithm in order to remain subjects of knowledge rather than passive accumulators of information without the ability to comprehend.
Налівайко А. Штучний інтелект як виклик для логіки й мислення / Андрій Налівайко // Медіаграмотність: нові технології та інструменти протидії дезінформації в епоху штучного інтелекту : матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 30 жовт. 2025 р.) / [наук. ред. В. Колкутіна, упоряд. Ю. Грушевська]. – Одеса: Національний університет «Одеська юридична академія», 2025. – С. 46-49. – Режим доступу: https://hdl.handle.net/11300/31607
Keywords: логіка; інформація; критичне мислення; ШІ; алгоритм; logic; information; critical thinking; AI; algorithm