Експертне забезпечення розслідування злочинів у кіберпросторі та використання віртуальних активів - Величко, Юлія; Velychko, Yuliia (Одеса : НУ «ОЮА», 2026)
У тезах розглянуто статистику використання фізичними особами – резидентами України віртуальних активів (криптовалюти). Проаналізовано нормативно–правові та законодавчі акти, а також законопроєкти, що розглядаються Верховною Радою України, з питань регулювання ринку віртуальних валют та оподаткування доходів за операціями з купівлі–продажу криптоактивів. Змодельовано потенційні напрями дослідження в межах судових економічних експертиз з врахуванням напрямів регулювання ринку криптоактивів. The theses consider statistics on the use of virtual assets (cryptocurrencies) by individuals – residents of Ukraine. The regulatory and legislative acts, as well as draft laws considered by the Verkhovna Rada of Ukraine, on the regulation of the virtual currency market and taxation of income from transactions on the purchase and sale of crypto assets are analyzed. Potential areas of research within the framework of forensic economic examinations are modeled, taking into account the areas of regulation of the crypto asset market.
Величко Ю. Експертне забезпечення розслідування злочинів у кіберпросторі та використання віртуальних активів. Криміналістика майбутнього: цифрові інновації, штучний інтелект, глобальні виклики та загрози: збірник матеріалів міжнар. наук.–практ. конф. (м. Одеса, 5 черв. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова, М. Аракеляна. Одеса : НУ «ОЮА», 2026. С. 225-229. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33545
Keywords: virtual assets; cryptoassets; income taxation; forensic economic expertise; areas of economic research; віртуальні активи; криптоактиви; оподаткування доходів; судова економічна експертиза; напрями економічних досліджень