Трансформація правових доктрин у контексті гармонізації правової системи України з acquis ЄС - Мельничук, Ольга Степанівна; Мельничук, О. С.; Melnychuk, Olha S. (Одеса : Фенікс, 2026)
Процеси гармонізації правової системи України з acquis communautaire Європейського Союзу становлять не лише комплекс нормативних змін, але й глибинну трансформацію всієї правової реальності, включаючи правосвідомість, правову культуру та доктринальне осмислення права. У сучасних умовах європейської інтеграції Україна здійснює системну апроксимацію законодавства до права ЄС відповідно до положень Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом від 2014 року. У результаті формується модель праворозуміння, що поєднує національні традиції з європейськими стандартами і відображає трансформаційний період, як для правової системи України, так і для її системи права.
Мельничук О. С. Трансформація правових доктрин у контексті гармонізації правової системи України з acquis ЄС. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квітня 2026 р.). Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 89-92. URL: https://doi.org/10.32837/11300.32994
Keywords: право; методологія; правова система; acquis communautaire; правова доктрина; верховенство права; права людини; гендерна рівність; принцип пропорційності; належне врядування; судова практика; law; methodology; legal system; legal doctrine; rule of law; human rights; gender equality; principle of proportionality; good governance; case law