Світовий правопорядок: міжнародна та національна регламентація - Стрельцов, Євген Львович; Стрельцов, Є. Л.; Стрельцов, Евгений Львович; Streltsov, Yevhen L.; Streltsov, Yevgen; Стрельцова, Є. Д. (My University, 2023)
Світовий правопорядок зазнає сьогодні значних змін, які багато в чому, поруч з об’єктивними складнощами, викликані надзвичайними ситуаціями, зокрема, новими видами війн («гібридні», «асиметричні», дипломатичні, торгові та ін.). Збереження соціального спокою та реальний вплив на ці складні події можливий тільки тоді, коли світовий правопорядок має необхідну сталість. Це, в свою чергу, потребує глибокого філософського, політичного, гуманітарного, соціального-правового дослідження цього феномену. Також при проведенні таких досліджень потрібно домагатися того, щоб ідеальні образи максимально відповідали реаліям соціального життя. Окремий напрямок у таких дослідженнях повинен бути присвячений проблема правової регламентації світового правопорядку, на що сфокусовано увагу у цій статті. Зокрема, в ній розглянуто поняття світового порядку та його співвідношення с процесами правової регламентації, визначення феномену «світового правопорядку». Спеціальну увагу звернено на проблеми міжнародно-правової відповідальності як однієї з обов’язкових умов забезпечення стабільності світового правопорядку. Наголошено на особливостях такої відповідальності під час збройних конфліктів, в першу чергу, міжнародних збройних конфліктів, зокрема, сфокусовано увагу на відповідальності держави та фізичної особи за вчинення значних правопорушень під час збройних конфліктів. Аналізуються положення міжнародного гуманітарного права («Гаазьке право» та Женевське право») як основного права, яке регламентує заходи під час збройних конфліктів. Окремо оцінюється система міжнародного правосуддя, в першу чергу, діяльність Міжнародного кримінального суду та її вплив на тлумачення важливих положень матеріального та процесуального права в міжнародному та національному праві. У підсумку наголошується, що сталість світового правопорядку залежить, в першу чергу, від ефективності міжнародно-правових норм в цілому та/або окремих галузей і інститутів міжнародного права, так само, як й від ефективності правової регламентації на національному рівні, яка багато в чому залежить від: наявності необхідного зв’язку між положеннями міжнародного та національного права та їх складовими, наявності такого самого зв’язку «всередині» міжнародного права між його складовими компонентами, що так само стосується і національного права, а також взаємного зв’язку між якістю правових положень та їх практичною реалізацією. Саме з урахуванням цих положень, в статті здійснюється аналіз складних сучасних проблем міжнародної та національної регламентації світового правопорядку. Today, the world legal order is undergoing significant changes, which in many respects, along with objective difficulties, are caused by emergency situations, in particular, new types of wars (“hybrid”, “asymmetric”, diplomatic, trade, etc.). Preservation of social peace and real influence on these complex events is possible only under the stable world legal order. This, in turn, requires a deep philosophical, political, humanitarian, socio-legal study of this phenomenon. Also, when conducting such research, it is necessary to ensure that ideal images correspond as much as possible to the realities of social life. A separate direction in such research should be devoted to the problem of legal regulation of the world legal order, which is the focus of this article. In particular, it examines the concept of world order and its relationship with processes of legal regulation, the definition of the phenomenon of “world legal order”. Special attention is paid to the problems of international legal responsibility as one of the mandatory conditions for ensuring the stability of the world legal order. The peculiarities of such responsibility during armed conflicts, primarily international armed conflicts, are highlighted. In particular, due regard is given to the responsibility of the state and an individual for committing significant offenses during armed conflicts, as well as to the provisions of international humanitarian law ( the Hague Law and the Geneva Law) as the main laws of armed conflicts The international justice system is assessed separately, primarily the activities of the International Criminal Court and its influence on the interpretation of substantive and procedural rules of international and national law. In conclusion, it is emphasized that the stability of the world legal order depends, first of all, on the effectiveness of international legal norms in general and/or individual branches and institutions of international law, as well as on the effectiveness of legal regulation at the national level, which largely depends on the interconnection of the provisions of international and national law and their components, on the interconnection, “within” international law, of its constituent components, which also applies to national law, as well as an interrelatedness between the quality of legal provisions and their practical implementation. Taking into account the above, the article provides an analysis of complex modern problems of international and national regulation of the world legal order.
World legal order: international and national regulations
Cтрельцов Є. Л., Стрельцова Є. Д. Світовий правопорядок: міжнародна та національна регламентація / Є. Л. Cтрельцов , Є. Д. Стрельцова // Юридичний науковий електронний журнал. – 2023. – № 9. – С. 515 – 524.
Keywords: світовий правопорядок; міжнародний правопорядок; міжнародне право; міжнародне гуманітарне право; міжнародне кримінальне право; Міжнародний кримінальний суд; кримінальне право; кримінальне правопорушення; world legal order; international legal order; international law; international humanitarian law; international criminal law; International Criminal Court; criminal law; criminal offense