Поняття «груповий позов» як елемент простої множинності - Рафальська, О. В.; Rafalska, O. V. (Одеса : Гельветика, 2020)
У наданій до розгляду статті автор досліджує питання, пов’язані з поняттям і сутністю інституту групового позову. Стаття присвячена актуальній проблематиці, що характеризується міждисциплінарністю. Мета роботи – проаналізувати сучасну ситуацію щодо реалізації інституту групового позову на міжнародній арені та в Україні, розглянути ключові у юридичній науці позиції, визначити на глибинному рівні особливості розуміння досліджуваного концепту. Проведено аналіз важливих ознак і сформульовано поняття позову, проведено відмежування від суміжних юридичних явищ. На основі відповідної судової практики та наукової теоретичної бази було проаналізовано та систематизовано основні підходи до визначення цього поняття. Сформульовано важливий висновок про те, що у контексті правозастосування така ідея наповнюється якісно новим змістом. Автор досліджує досвід проведення інституційних класових дій і можливість його використання у процесуальному законодавстві України, визначає особливості провадження. У статті розглядаються групові позови в системі процесуальних форм захисту. Сформульовані особливості цієї форми захисту в контексті процесуальної множинності. У роботі досліджено низку наукових підходів до визначення поняття «процесуальна участь», його правову природу. Увага приділяється питанням розмежування суміжних процесуальних інститутів – процесуальної участі та групового позову. Теоретична значимість дослідження полягає в подальшому вивченні застосування групового позову в державі, виявленні проблемних моментів при їх реалізації. Практична значимість полягає в аналізі застосування на практиці судами норм і усунення прогалин у законодавстві. Загалом значимість дослідження зумовлена комплексний характер аналізованої проблеми, поєднанням у ній теоретичних і практичних аспектів. Здійснена детальна характеристика основних складників права на судовий захист за множинності учасників у процесі, а також обґрунтовано те, що це право можна реалізувати тільки за наявності ефективного механізму судового захисту

In the article given to consideration an author investigates the questions related to the concept and essence of institute of group lawsuit. The article is sanctified to the actual range of problems, that is characterized by analyze in different disciplines. The author has reached the aim – to analyze the modern situation of realization of institute of group lawsuit in the international arena and in the process of Ukraine, to consider key in legal science positions, define the features of understanding of the investigated concept at deep level. The analysis of important signs is conducted and the concept of lawsuit is set forth, dissociation is conducted from the contiguous legal phenomena. On the basis of corresponding judicial practice and scientific theoretical base it was analyzed and systematized basic going near determination of this concept. An important conclusion is set forth that in the context of enforcement, such idea is filled with qualitatively new maintenance that answers as to national so international association. An author investigates experience of realization of institutional class actions and possibility of his use in the judicial legislation of Ukraine, determines the features of realization. In the article group lawsuits are examined in the system of judicial forms of defense. The set forth features of this form of defense are in the context of judicial multiplicity. In thiswork the row of the scientific going is investigational near determination of concept “judicial participation”, investigational him legal nature. Paid attention to the questions of differentiation of contiguous judicial institutes – judicial participation and group lawsuit. Theoretical meaningfulness of research consists in the further study of application of group lawsuit in the state, exposure of problem moments during their realization. Practical meaningfulness consists in the analysis of application in practice the courts of norms and removal of blanks in a legislation. On the whole, research meaningfulness carries complex character, combination of theoretical and practical aspects. Realized detailed description of basic component elements of law on judicial defense at multiplicity of participants in a process, and also reasonably that this right can be realized only at presence of effective mechanism of judicial defense.
Рафальська О. В. Поняття «груповий позов» як елемент простої множинності / О. В. Рафальська // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 1. - С. 357-362.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; multiplicity; procedural law; group lawsuit; collective lawsuit; procedural participation; множинність; процесуальне законодавство; груповий позов; колективний позов