Підготовка майбутніх учителів початкових класів до інтегрованого навчання учнів образотворчої діяльності (малювання) засобами англійської мови - Фрумкіна, Арина Леонівна (Одеса, 2025)
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора педагогічних наук зі спеціальності 13.00.04 – теорія і методика професійної освіти. Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського», МОН України. Одеса, 2025. Проблема підготовки майбутніх учителів початкових класів до інтегрованого навчання учнів образотворчої діяльності засобами англійської мови набула виняткової актуальності з огляду на сучасні потреби держави та запит суспільства на спеціалістів, здатних вільно комунікувати іноземною (англійською) мовою за професійним спрямуванням в усіх галузях освіти та науки, педагогічної включно. Сутність такого професійного вдосконалення зумовлена сучасними потребами держави у фахівцях, здатних використовувати новітні технології для її розвитку в усіх галузях, зокрема й у педагогічній. Реалізація цього суспільного запиту знайшла відображення у Стратегії розвитку вищої освіти в Україні на 2021–2031 роки, розробленій на основі Указу Президента України «Про вдосконалення вищої освіти в Україні» від 03.07.2020 № 210/2020, у Концепції державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року, а також з огляду на оновлений статус англійської мови в Україні як однієї з мов міжнародного спілкування, зафіксований у Законі України «Про застосування англійської мови в Україні» № 3760-ІХ від 04.06.2024 р., який встановлює обов’язковість вивчення англійської мови для дітей із молодшого передшкільного віку, тобто з трьох років. Обґрунтовано і розроблено систему підготовки майбутніх учителів початкових класів до інтегрованого навчання молодших школярів образотворчої діяльності засобами англійської мови, де іноземна мова стає засобом навчання освітнього предмета. Обґрунтовано правомірність підготовки майбутніх учителів початкових класів до інтегрованого навчання учнів образотворчої (малювання) та іншомовної діяльності з урахуванням законів діалектики (єдності і боротьби протилежностей: з огляду на необхідність опанування майбутніми фахівцями вільного професійного англомовного спілкування та відсутності у них для цього англомовного середовища; переходу кількісних змін у якісні: необхідність багаторазового повторення щодо формування умінь в освітній та іншомовній діяльності; заперечення заперечення: виключення з освітньої діяльності застарілих методів та прийомів, використання лише ефективних в умовах інтегрованого навчання), закономірностей дидактики (які сприяють організації процесу навчання, у взаємодії учителя та учнів; обирається і структурується зміст навчання з урахуванням його актуальності, об’єму, змістового взаємозв’язку його частин) та лінгводидактичних принципів навчання (мотивації англомовного вивчення освітнього компонента та навчання образотворчої діяльності (малювання) молодших школярів засобами іноземної мови; самореалізації майбутнього вчителя в інтегрованій педагогічній діяльності; високорівневої методичної компетентності майбутнього вчителя; принцип самоосвіти у процесі використання англомовних та україномовних першоджерел; неперервності освіти щодо вдосконалення професійної діяльності впродовж активної педагогічної діяльності). Визначено поняття «готовність майбутніх учителів початкових класів до інтегрованого навчання молодших школярів образотворчої (малювання) та іншомовної діяльності». Визначено й схарактеризовано педагогічні умови підготовки майбутніх учителів початкових класів до інтегровано навчання дітей образотворчої діяльності (малювання) засобами англійської мови, а саме: формування в здобувачів освіти таких видів компетентностей: психолого-педагогічної на рецептивному, репродуктивному, продуктивному та рефлексивному етапах; художньо-образотворчої та англомовної на лінгвопонятійному, предметно-мовленнєвому та професійно-діяльнісному етапах; методичної на контурно-зображувальному (на ґрунті імітаційно-мовленнєвого), об’ємно-зображувального (на ґрунті свідомо-мовленнєвого), творчо-зображувального (на ґрунті творчо-мовленнєвого) етапах навчання образотворчої діяльності (малювання) молодших школярів засобами англійської мови. Розроблено лінгводидактичну модель навчання молодших школярів образотворчої діяльності (малювання) засобами англійської мови, з огляду на специфіку її структури – інтеграції усіх ланок процесу навчання основного предмета з ланками залежного від нього англомовного засобу навчання. Представлено початкових класів до інтегрованої професійної діяльності шляхом опанування освітнього компонента іноземною (англійською) мовою в межах триблочної системи вправ, спрямованої на формування знань і вмінь у сфері образотворчої діяльності (малювання) засобами англійської мови. Також подано систему вправ з англомовним супроводом, які майбутні вчителі виконують разом із молодшими школярами для формування в дітей знань і вмінь з образотворчої діяльності в процесі інтегрованого навчання. Здійснено дослідно-експериментальну апробацію розробленої системи підготовки майбутніх учителів початкових класів до інтегрованого навчання учнів образотворчої (малювання) та іншомовної мовленнєвої діяльності. Результати формувального етапу експерименту підтвердили гіпотезу дослідження й засвідчили ефективність і технологічність запропонованої системи: більшість здобувачів освіти (129 з 146) досягли високого або середнього рівня розвитку умінь з образотворчо діяльності (малювання) та умінь іншомовної предметної комунікації. Наукова новизна дослідження: вперше розроблено й науково обґрунтовано концепцію підготовки майбутніх учителів початкових класів до інтегрованого навчання молодших школярів образотворчої діяльності (малювання) засобами англійської мови; визначено сутність поняття «готовність майбутніх учителів початкових класів до англомовного навчання образотворчої діяльності (малювання) молодших школярів»; визначено педагогічні умови ефективної підготовки майбутніх учителів початкових класів; змодельовано процес реалізації інтегрованого навчання учнів молодших класів предмета «Малювання» засобами англійської мови; сформовано відповідні види компетентностей (психолого-педагогічну, художньо-образотворчу, іншомовно-мовленнєву, методичну) та компетенцій у їх складі; визначено етапи інтегрованого навчання образотворчої (малювання) та іншомовної діяльності майбутніх учителів початкових класів: лінгвопонятійний, предметно-мовленнєвий та професійно-діяльнісний; а також схарактеризовано зміст відповідних компетентностей інтегрованого навчання молодших школярів образотворчої діяльності (малювання) й англійської мови – засобу здобуття художньо-графічних знань і умінь на контурно-зображувальному, лінійно-зображувальному, предметно-композиційному, об’ємно-зображувальному та сюжетно-композиційному етапах; здійснено формувальний і масовий види експериментів; визначено критерії, показники та рівні: сформованості кожного виду зазначених компетентностей у майбутніх учителів; розвитку умінь образотворчої діяльності (малювання) та англо-мовленнєвих умінь, відповідних змісту основного предмета; уточнено сутність: інтегрованого процесу навчання змістової дисципліни (малювання) та іноземної мови молодших школярів; дидактичної та іншомовної компетентностей з підготовки майбутніх учителів початкових класів до інтегрованої педагогічної діяльності. Набула подальшого розвитку теорія і методика підготовки майбутніх учителів початкових класів до іншомовної професійної діяльності в умовах соціальної потреби оволодіння як учителями, так і молодшими школярами міжнародною іноземною мовою. Практичне значення дослідження полягає в розробленні діагностувальної та експериментальної методик підготовки майбутніх учителів молодших класів до інтегрованого іншомовного навчання учнів образотворчої діяльності (малювання); навчальних матеріалів для учителів з методики навчання образотворчої діяльності (малювання) учнів молодших класів англійською мовою; збагачення змісту фахових навчальних предметів: «Методика викладання іноземної мови», «Педагогіка та психологія початкової освіти», «Новітні освітні та цифрові технології», «Педагогічна та ораторська майстерність», розроблення нового освітнього компоненту «Методика інтегрованого навчання освітньої та іншомовно-мовленнєвої діяльності». Науковий консультант: Мартинова Раїса Юріївна, доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України. Робота виконана в Державному закладі «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського», Міністерство освіти і науки України. Офіційні опоненти: доктор педагогічних наук, професор БІДА Олена Анатоліївна, Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ, завідувач кафедри педагогіки, психології, початкової, дошкільної освіти та управління закладами освіти; доктор педагогічних наук, професор ЗДАНЕВИЧ Лариса Володимирівна, Хмельницька гуманітарно-педагогічна академія, завідувач кафедри дошкільної педагогіки, психології та фахових методик; доктор педагогічних наук, професор КОВТУН Олена Віталіївна, Державне некомерційне підприємство «Державний університет «Київській авіаційний інститут», завідувач кафедри іноземних мов і перекладу. Захист дисертації відбудеться 8 жовтня 2025 р. о 10:00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 41.053.01 Державного закладу «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського» за адресою: 65020, м. Одеса, вул. Старопортофранківська, 34.
Фрумкіна А. Л. Підготовка майбутніх учителів початкових класів до інтегрованого навчання учнів образотворчої діяльності (малювання) засобами англійської мови : дис. … д-ра пед. наук : 13.00.04 : у 2 т. / Фрумкіна Арина Леонівна ; ДЗ «Півд.-укр. нац. пед. ун-т ім. К. Д. Ушинського» ; МОН України. – Одеса, 2025. – Т.1 – 565 с. ; Т.2 – 277 с. – Режим доступу:
Keywords: методика; майбутні вчителі; вчитель; іноземна мова; образотворча діяльність (малювання); інтегроване навчання; модель; лінгводидактична модель; методика інтегрованого навчання; поняття «готовність»; компетентність; психолого-педагогічна компетентність; художньо-образотворча компетентність; іншомовно-мовленнєва компетентність; методична компетентність; педагогічні умови; methodology; future teachers; teacher; foreign language; visual activity (drawing); integrated learning; model; linguodidactic model; methodology of integrated learning; concept of "readiness"; competence; psychological and pedagogical competence; artistic and visual competence; foreign language and speech competence; methodological competence; pedagogical conditions