Взаємодія етнічних політичних акторів на Західноукраїнських землях у модерну добу - Монолатій, Іван Сергійович; Монолатий, Иван Сергеевич; Monolatiy, Ivan S. (Одеса, 2016)
У статті досліджуються інституційні процеси у сфері етнополітики Австро-Угорщини, що стосуються забезпечення прав та потреб етнічних політичних акторів, процесів зовнішньої та внутрішньої інституціоналізації українських, польських, єврейських, румунських і німецьких політичних акторів Галичини та Буковини. Охарактеризовано нормативно-правову основу формалізації політичної участі громадян, пріоритети політики держави в умовах етнічного пробудження. Простежено ґенезу етнічного каталізатора політичної мобілізації, визначено співвідношення професійної структури та ліній соціального розмежування в етнічному вимірі. Проаналізовано платформи та стратегії діяльності політичних партій, створених за етнічним принципом. Розглянуто мобілізаційні фактори електоральної та протестної електоральної участі, каталізатори конкуренції між різностатусними етнонаціональними спільнотами, варіативність захисту групових інтересів, компроміси та консенсуси формалізованих та неформалізованих етнічних політичних акторів.

В статье исследованы институциональные процессы в сфере этнополитики Австро-Венгрии, касающиеся обеспечения прав и потребностей этнических политических акторов, процессов внешней и внутренней институционализации украинских, польских, еврейских, румынских и немецких политических акторов Галиции и Буковины. Охарактеризованы нормативно-правовая основа формализации политического участия граждан, приоритеты политики государства в условиях этнического пробуждения. Прослежен генезис этнического катализатора политической мобилизации, определено соотношение профессиональной структуры и линий социального размежевания в этническом измерении. Проанализированы платформы и стратегии деятельности политических партий, созданных по этническому принципу. Рассматриваются мобилизационные факторы электорального и протестного электорального участия, катализаторы конкуренции между разностатусными этнонациональными общностями, вариативность защиты групповых интересов, компромиссы и консенсусы формализованных и неформализованных этнических политических акторов.

The article studies the institutional processes in the ethnic policy of Austria-Hungary concerning the rights and needs of ethnic political actors, internal and external processes of institutionalization of Ukrainian, Polish, Jewish, Romanian and German political actors in Galicia and Bukovina. The characteristic of the legal basis for formal polit- ical participation of citizens, policy priorities in terms of ethnic consciousness. Catalyst for the genesis of ethnic political mobilization, the correlation between structure and professional lines of social division in ethnic terms. Analysis platforms and strategies of political parties created on ethnic grounds.The mobilization factors of the electoral protest and electoral participation, catalysts riznostatusnymy competition between ethnic communities, diversity protection group interests, compromise and consensus and formal unformalized ethnic political actors.
Монолатій І. С. Взаємодія етнічних політичних акторів на Західноукраїнських землях у модерну добу / І. С. Монолатій // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. В. Яковлев (голов. ред.), К. М. Вітман (заст. голов. ред.), Д. Ю. Дворніченко (відп. секр.) [та ін.] ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2016. – Вип. 1. – С. 102-109.
Keywords: інституціоналізація; етнічні політичні актори; політизація етнічності; державна етнонаціональна політика; політична участь; політична мобілізація; захист групових інтересів; міжетнічний конфлікт; міжетнічний компроміс; міжетнічна взаємодія; институционализация; этнические политические акторы; политизация этничности; государственная этнонациональная политика; политическое участие; политическая мобилизация; защита групповых интересов; межэтнический конфликт; межэтнический компромисс; межэтническое взаимодействие; іnstitutionalization; ethnic political actors; politization of ethnicity; state ethnic policy; political participation; political mobilization; protection of group interests; ethnic conflict; interethnic compromis; interethnic interaction