Інженерія злочину та злочинності: нові проєктування системи безпеки - Туляков, Вячеслав Олексійович; Туляков, В. О.; Tuliakov, Viacheslav O. (Чернівці : Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2025)
У тезах досліджується концепція інженерії злочину та злочинності як інноваційного напряму розвитку сучасної кримінології та кримінального права в умовах воєнного і поствоєнного періоду. Обґрунтовується перехід від традиційної ретроспективної моделі реагування на злочин до проєктування безпечного соціального середовища на основі доказової кримінології, кримінально-аналітичної інженерії та системного моделювання ризиків. Особливу увагу приділено інтеграції методів Systematic Social Observation (SSO), цифрових двійників міського простору, VR/AR-тренажерів, позитивної віктимології та багаторівневого моделювання криміногенних процесів на мікро-, мезо- та макрорівнях. Розкрито значення доказового підходу до формування кримінальної політики, оцінки ефективності інтервенцій, реабілітаційних програм і механізмів посткримінального заохочення. Запропоновано концептуальні засади українського стандарту інженерії злочину та злочинності як основи побудови проактивної, технологічно орієнтованої та гуманістичної системи безпеки
Туляков В. О. Інженерія злочину та злочинності: нові проєктування системи безпеки // V Наукові читання пам’яті Ганса Гросса : зб. тез міжнар. наук.-практ. конф. (м. Чернівці, 09 груд. 2025 року). Чернівці : Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2026. С. 108-114. URL: https://hdl.handle.net/11300/32558
Keywords: доказова кримінологія; інженерія злочинності; інженерія злочину; кримінальна політика; Systematic Social Observation; цифрові двійники; позитивна віктимологія; посткримінальна поведінка; воєнний стан; система безпеки; crime engineering; criminality engineering; evidence-based criminology; criminal policy; digital twins; positive victimology; post-criminal behavior; martial law; security system