«Кібернаркокартель» як окремий різновид субʼєкта організованої злочинності: криміналістичний аспект - Стаурська, Олександра; Staurska, Oleksandra (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У тезах досліджено феномен кібернаркокартелів як нову форму організованої злочинності, що діє переважно у цифровому просторі. Зазначено, що такі структури поєднують риси класичних наркокартелів із високотехнологічними механізмами цифрового контролю, криптовалютного обігу та анонімної комунікації. Акцентовано увагу на потребі у нових криміналістичних інструментах, зокрема цифровій трасології та превентивних аналітичних методах, заснованих на штучному інтелекті. Обґрунтовано доцільність міждисциплінарного підходу у вивченні кібернаркокартелів. Підкреслено, що ці структури мають не лише кримінальний, а й соціокультурний вплив на суспільство.

The article explores the phenomenon of cyber narcotic cartels as a new form of organized crime operating predominantly in the digital space. It highlights that such entities combine the characteristics of traditional drug cartels with high-tech mechanisms of digital control, cryptocurrency transactions, and anonymous communication. The study emphasizes the need for new forensic tools, particularly digital traceology and preventive analytical methods based on artificial intelligence. The expediency of an interdisciplinary approach to the study of cyber cartels is substantiated. It is emphasized that such entities have not only a criminal but also a sociocultural impact on society.
«Cybernarcotic cartel» as a separate type of organized crime entity: forensic aspect
Стаурська О. «Кібернаркокартель» як окремий різновид субʼєкта організованої злочинності: криміналістичний аспект / О. Стаурська // Експертне забезпечення розслідування організованої злочинності: міжнародний досвід та національна практика : зб. матеріалів міжнар. наук.-практ. конф. м. Одеса, 27 листоп. 2025 р.=Expert Support in the Investigation of Organized Crime: International Experience and National Practice : Proceedings of the International Scientific and Practical Conference (Odesa, 27 November 2025) / [орг. комітет: С. Ківалов, М. Аракелян, О. Катарага, Д. Кішко, Д. Колодін, А. Колодіна, Л. Аркуша та ін.]; Нац. ун-т Одеськ. юрид. акад. кафедра криміналістики, суд. експертиз та поліграф.; Нац. центр суд. експерт. при Міністер. юстиц. Респуб. Молдова; Одеськ. Наук.-дослідн. ін-т суд. експер. Міністер. юстиції України. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. - С. 412-416. - Режим доступу: https://doi.org/10.32837/11300.31177
Keywords: кібернаркокартель; організована злочинність; криміналістика; цифрова трасологія; криптовалюта; даркнет; cyber narcotic cartel; organized crime; forensics; digital traceology; cryptocurrency; darknet