Запобігання витоку конфіденційної інформації з інформаційної системи на основі технології DLP : кваліфікаційна (бакалаврська) робота - Поліщук, Амір Алжанбегович (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Кваліфікаційна робота на тему “Запобігання витоку конфіденційної інформації з інформаційної системи на основі технології DLP” на здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 125 Кібербезпека, освітньою програмою: Кібербезпека, містить 5 рисунки, 6 таблиці, 46 літературних джерел за переліком посилань. Робота виконана на 50 сторінках загального тексту і 40 сторінці основного тексту. Метою роботи є розробка теоретико-методологічних основ і практичних рекомендацій для запобігання витоку конфіденційної інформації з інформаційних систем шляхом впровадження адаптивної DLP-системи, що інтегрує сучасні технології та ризик-орієнтований підхід. Розроблено класифікацію конфіденційної інформації та загроз витоку, створено модель впровадження DLP-системи на основі контентного та контекстного аналізу з використанням бібліотек Scapy, iptables і pandas. Програмно реалізовано механізми моніторингу мережевого трафіку, виявлення чутливих даних і блокування несанкціонованих передач, проведено експериментальну оцінку ефективності, яка показала скорочення часу реагування до 10 секунд і рівень відбитих загроз 98%. Результати роботи можуть бути використані підприємствами фінансового, промислового та державного секторів для зниження ризиків витоку даних, забезпечення відповідності стандартам ISO 27001, GDPR, PCI DSS і підвищення стійкості до кіберзагроз. Рекомендації також можуть застосовуватися в освітніх програмах із кібербезпеки та для вдосконалення корпоративних політик інформаційної безпеки. Можливими напрямками подальших досліджень є інтеграція машинного навчання для прогнозування аномалій, впровадження квантово-стійкої криптографії та адаптація DLP-систем до 5G-мереж і хмарних технологій. Qualification work on the topic “Preventing the Leakage of Confidential Information from Information Systems Based on DLP Technology” for obtaining the first (bachelor’s) level of higher education in the specialty 125 Cybersecurity, educational program: Cybersecurity, contains 5 figures, 6 tables, and 46 literary sources listed in the references. The work spans 50 pages of total text and 40 pages of main text. The purpose of the work is to develop theoretical and methodological foundations and practical recommendations for preventing the leakage of confidential information from information systems by implementing an adaptive DLP system that integrates modern technologies and a risk-oriented approach. A classification of confidential information and leakage threats was developed, and a model for implementing a DLP system based on content and contextual analysis using Scapy, iptables, and pandas libraries was created. Mechanisms for monitoring network traffic, detecting sensitive data, and blocking unauthorized transmissions were programmatically implemented. An experimental evaluation of effectiveness demonstrated a reduction in response time to 10 seconds and a 98% rate of repelled threats. The results of the work can be utilized by enterprises in the financial, industrial, and public sectors to reduce data leakage risks, ensure compliance with ISO 27001, GDPR, and PCI DSS standards, and enhance resilience to cyber threats. The recommendations can also be applied in cybersecurity educational programs and for improving corporate information security policies. Possible directions for further research include integrating machine learning for anomaly prediction, implementing quantum-resistant cryptography, and adapting DLP systems to 5G networks and cloud technologies.
Поліщук А. А. Запобігання витоку конфіденційної інформації з інформаційної системи на основі технології DLP : кваліфікаційна (бакалаврська) робота / А. А. Поліщук. – Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 50 с.
Keywords: КІБЕРБЕЗПЕКА; DLP-ТЕХНОЛОГІЇ; КОНФІДЕНЦІЙНА ІНФОРМАЦІЯ; МОНІТОРИНГ; ЗАХИСТ ДАНИХ; CYBERSECURITY; DLP TECHNOLOGIES; CONFIDENTIAL INFORMATION; MONITORING; DATA PROTECTION