Понятие "незаконные комбатанты" и их правовой статус - Короткий, Тимур Робертович; Korotkyi, Tymur (My University, 2009)
В статье осуществлен анализ доктринальных и официальных точек зрения на понятие "незаконный комбатант". Проанализированы проблемы, возникающие при определении лица как незаконного комбатанта, некомбатанта и гражданского лица. Сделан вывод о том, что проблема определения понятия"незаконный комбатант" - одно из первоочередных заданий современной доктрины международного гуманитарного права. У статті здійснено аналіз доктринальних та офіційних точок зору на поняття «незаконний комбатант». Проаналізовано проблеми, що виникають при визначенні особи як незаконного комбатанта, некомбатанта та цивільної особи. Зроблено висновок, що проблема визначення поняття «незаконний комбатант» - одне з першочергових завдань сучасної доктрини міжнародного гуманітарного права. In the article the analysis of doctrine and official points of view is carried out on a concept “illegal combatant”. Problems which arise up at certain persons as illegal combatant, no-combatant and civilian are analysed. A conclusion is done that problem of determination of concept “illegal combatant” – one of primary concerns of modern doctrine of international humanitarian law.
Короткий Т. Р. Понятие "незаконные комбатанты" и их правовой статус / Т. Р. Короткий // Наукові праці Одеської національної юридичної академії / голов. ред. С. В. Ківалов ; МОН України, ОНЮА. - Одеса : Юрид. л-ра, 2009. - Т. 8. - С. 242-251.
Keywords: міжнародне гуманітарне право; комбатант; некомбатант; незаконний комбатант; правове регулювання ведення бойових дій; цивільне населення; международное гуманитарное право; комбатант; некомбатант; незаконный комбатант; правовое регулирование ведения боевых действий; гражданское население; international humanitarian law; combatant; no-combatant; illegal combatant; legal regulation of military activity