Олігархічний лобізм як відображення репутації політичної партії - Похило, Ірина Даніїлівна; Буряченко, О. В.; Годний, С. П.; Похило, И. Д.; Буряченко, А. В.; Годный, С. П.; Pohilo, I. D.; Buryachenko, O. V.; Godny, S. P. (Одеса, 2017)
Стаття присвячена аналізу лобізму як об’єктивного явища суспільної практики. Зроблено спробу відповісти на ряд актуальних питань: наскільки адекватним є зв’язок між інтересами політичних партій і громадянського суспільства? Якою мірою репутація політичної партії залежить від сутності та важливості тих питань, які вона лобіює? Визначається, що однією із сутнісних ознак політичного лобіювання став фаворитизм державних урядовців під час ухвалення рішень на користь окремих бізнесменів. З’ясовано сутність олігархічного лобіювання як системи взаємостосунків влади і великого капіталу. Визначено, що основою формування позитивної репутації сучасних політичних партій є ступінь та можливість їх впливу на розв’язання найважливіших проблем суспільства і держави.

Статья посвящена анализу лоббизма как объективного явления общественной жизни. Сделана попытка ответить на ряд актуальных вопросов: насколько адекватной является связь между интересами политических партий и гражданского общества? В какой степени репутация политической партии зависит от сущности и важности тех вопросов, которые она лоббирует? Определено, что одной из сущностных характеристик политического лоббирования стал фаворитизм государственных чиновников при принятии решений в пользу отдельных бизнесменов. Выяснена сущность олигархического лоббирования как системы взаимоотношений власти и крупного капитала. Показано, что основой формирования положительной репутации современных политических партий является степень и возможность их влияния на решение важнейших проблем общества и государства.

The article is devoted to the analysis of lobbyism as an objective phenomenon of social practice. An attempt is made to answer a number of topical issues: How relevant is the link between the interests of political parties and civil society? To what extent does the reputation of a political party depend on the nature and importance of the issues it lobbies? It is determined that one of the essential signs of political lobbying was the favoritism of state officials in making decisions in favor of individual businessmen. The essence of oligarchic lobbying, as a system of relations between power and large capital, is found out. It is determined that the basis of the formation of a positive reputation of modern political parties is the degree and the possibility of their influence on solving the most important problems of society and the state.
Похило І. Д. Олігархічний лобізм як відображення репутації політичної партії / І. Д. Похило, О. В. Буряченко, С. П. Годний // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. В. Яковлев (голов. ред.), К. М. Вітман (заст. голов. ред.), Д. Ю. Дворніченко (відп. секр.) [та ін.] ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2017. – Вип. 5. – C. 28-32.
Keywords: лобізм; політична партія; політична репутація; олігархічне лобіювання; корупція; лоббизм; политическая партия; политическая репутация; олигархическое лоббирование; коррупция; lobbyism; political party; political reputation; oligarchic lobbying; corruption