Кинематографическая репрезентация истории: травма и свидетельство - Петренко, Д. В.; Petrenko, D. V. (My University, 2016)
Статья посвящена рассмотрению философско-антропологических концепций репрезентации истории. Предлагается пересмотр устоявшихся методологий исследования кинорепрезентаций при помощи формулирования принципа трансверсализации медиа. Введение принципа трансверсализации в исследования кино открывает разработку новых теоретических моделей связки памяти и истории, что позволяет преодолеть идеологические репрезентации истории. Традиционные теории репрезентации не представляют в полной мере все возможные линии концептуализации исторической трагедии, так как опираются на общие понятия. Трансверсальная антропология, в отличие от традиционной, исходит из необходимости свидетельства о трагических исторических событиях, стратегия, которая актуализируется в фильмах Жан-Люка Годара и Клода Ланцмана. Обозначенные исследовательские стратегии требуют пересмотра концептуальных артикуляций медиатехнологий, некритически используемых в теоретических исследованиях гуманитарных и социальных наук, которые обращаются к изучению темы «история и кино».

Стаття присвячена розгляду філософсько-антропологічних концепцій репрезентації історії. Пропонується перегляд сталих методологій філософських досліджень кінорепрезентацій за допомогою формулювання принципу трансверсалізації медіа. Уведення принципу трансверсалізації в дослідження кіно відкриває розробку нових теоретичних моделей зв’язки пам’яті й історії, що дає змогу подолати ідеологічні репрезентації історії. Традиційні теорії репрезентації не представляють повною мірою всі можливі лінії концептуалізацій історичної трагедії, адже спираються на загальні поняття. Трансверсальна антропологія, на відміну від традиційної, виходить із необхідності свідчення про трагічні історичні події, стратегія, що актуалізується у фільмах Жана-Люка Годара та Клода Ланцмана. Означені дослідницькі стратегії вимагають перегляду концептуальних артикуляцій медіатехнологій, що некритично використовуються в теоретичних дослідженнях гуманітарних і соціальних наук, які звертаються до вивчення теми «історія й медіа».

The article deals with the examination of philosophical investigations as to the interrelation of history and cinema. The purpose of article is to development the transversal method of various directions in philosophy of cinema. The presented research will also help to rethink the origins of the articulation of representation techniques in the modern philosophical and historical conceptions.The applying of transversal method allows allocating of various strategies for understanding the subject «history and cinema». These strategies of philosophical anthropology of cinema do not present integrally all possible directions of conceptualization of the interrelation of history and cinema. Yet, the given schemes have drawn the basic testimony of media, which actualize the understanding of the traumatic event in the films of Jean-Luc Godard and Claude Lanzmann. The specified methods are apply not only in various philosophical conceptions, but also in theoretical research of hu- manitarian and social sciences, which deal with the studies of the subject «history and cinema».
Петренко Д. В. Кинематографическая репрезентация истории: травма и свидетельство / Д. В. Петренко // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2016. - Вип. 12. - С. 93-95.
Keywords: трансверсальность; кино; медиа; идеология; травма; свидетельство; трансверсальність; кіно; медіа; ідеологія; травма; свідчення; transversal; cinema; media; ideology; trauma; testimony