Кавер як практична платформа формування ексклюзивного репертуару та одна з форм удосконалення виконавської майстерності сучасного естрадного артиста - Кравець, Н.; Роменський, Ю. (My University, 2022)
Робота спрямована на розгляд актуальності кавер-творів у площині естрадно-джазового виконавства як додаткового стимулу реалізації творчих задумів вокалістів, інструменталістів, аранжувальників. Це затребуваний актуальний тренд, що викликає значну зацікавленість серед музикантів та заохочує їх своїми невичерпними можливостями. Робота над кавер-версією дає можливість втілити виконавцю найсміливіші рішення художньо-естетичних питань щодо подання музичного матеріалу. Провідними методами нашого дослідження є метод інтонаційного аналізу Б. Асафʼєва, Б. Яворського та їхніх послідовників, а також методи виконавського музикознавства, розроблені київським ученим М. Давидовим та представниками його школи. З огляду на значну популярність у сучасній музиці напряму кавер-версії зауважимо практичну відсутність музикознавчих розробок щодо вказаного явища. Цікаве та досить складне за творчою технологією створення кавер-версії відомих творів потребує нових методів роботи з вихідним музичним матеріалом, великого арсеналу знань та професійних навичок, інтелектуальних ресурсів, ерудиції та естетики смаку. Вказані проблеми та завдання вперше розглядаються у вітчизняній музикознавчій думці, що і становить наукову новизну нашої роботи. Робота з кавером являє собою живильне середовище для розвитку індивідуальності виконавця, провокує на заохочення до творчих експериментів, націлює на безперервний професійний зріст та винахід нових шляхів удосконалення майстерності виконавця. Для якісного аналізу та розуміння потрібно узагальнювати досвід. Нагальні питання навчальної та методичної літератури, якої бракує, необхідно вирішувати за рахунок опрацювання комплексу переважно іноземних ресурсів, доповнюючи його загальнодоступними навчальними посібниками у галузі музичного мистецтва, теорії музики; вивченням та аналізом новинок аудіонадходжень.
Кравець Н. Кавер як практична платформа формування ексклюзивного репертуару та одна з форм удосконалення виконавської майстерності сучасного естрадного артиста / Н. Кравець, Ю. Роменський // Fine Art and Culture Studies. – 2022. – Вип. 3. – С. 56-61.
Keywords: кавер; кавер-версія; естрадна музика; джазова музика; музикант; виконавець; вокаліст