Порівняння моделей розрахунку ймовірності бітової помилки для різних модуляцій у каналі зв’язку за умов змінної енергетики - Уривський, Леонід Олександрович; Уривський, Л. О.; Uryvskyi, Leonid O.; Косогор, А. В. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2025)
У статті проведено аналіз залежностей ймовірності бітової помилки (BER) від співвідношення сигнал/шум (SNR) для чотирьох типів модуляції — BPSK, QPSK, 16-QAM та 64-QAM — у цифрових каналах зв’язку. Розрахунки виконано з використанням аналітичних формул, запропонованих Дж. Прокісом, К. Чо і Д. Юном, Л. Фінком та Л. Кантором. Особливу увагу приділено порівнянню точності моделей BER у діапазоні низьких значень SNR, де спостерігаються суттєві відмінності між результатами. Встановлено, що модель Чо і Юна забезпечує кращу відповідність фізичній суті процесів за умов слабкого сигналу, тоді як формули Прокіса схильні до переоцінки ймовірності помилки. Отримані результати дозволяють обґрунтувати вибір моделі BER при моделюванні та оптимізації телекомунікаційних систем з урахуванням умов завад та енергетичних обмежень.
Уривський Л. О. Порівняння моделей розрахунку ймовірності бітової помилки для різних модуляцій у каналі зв’язку за умов змінної енергетики / Л. О. Уривський, А. В. Косогор // Передові технології в інформаційно-комунікаційній інженерії (ATICE'2025) : матеріали Міжнародної конференції / за заг ред. С. В. Ківалова ; Міжнародний гуманітарний університет. – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2025. – С. 94-99. - Режим доступу: https://doi.org/10.32837/11300.30130
Keywords: моделювання та оптимізація телекомунікаційних систем; типи модуляції у цифрових каналах зв’язку; модель BER; ймовірність бітової помилки