Державний лад Азербайджанської Демократичної Республіки (1918-1920 pp.) - Даміров, Мехман Алішах огли; Дамиров, Мехман Алишах огли; Damirov, Mehman А. (My University, 1998)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.01 _ теорія та історія держави і права, історія політичних та правових вчень. - Одеська державна юридична академія, Одеса, 1998. Дисертацію присвячено проблемі дослідження основ державного ладу Азербайджану у 1918- 1920-х роках. У роботі вперше на основі комплексного та системного аналізу історико-наукових фактів, архівних матеріалів і законодавчих актів досліджується процес відновлення та створення засад демократичного державного ладу; визначаються загальні характерні закономірності і специфічні особливості організації органів державної влади та місцевого самоврядування, місце кожного з них у державному механізмі, к структура, функції, соціальний склад і т.п.; також визначаються особливості вживання принципу розподілу влад; вивчаються основні напрямки діяльності державних органів з метою виявлення науково обгрунтованих рекомендацій щодо використання практики цієї діяльності в процесі державного будівництва в сучасному Азербайджані, який є визнаним спадкоємцем АДР.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата юридических наук по специальности 12.00.01 - теория и история государства и права, история политических и правовых учений. - Одесская государственная юридическая академия, Одесса, 1998. Диссертация посвящена проблеме исследования основ государственного строя Азербайджана в 1918-1920-х годах. В работе впервые на основе комплексного и системного анализа историко-научных фактов, архивных материалов и законодательных актов прослеживается процесс восстановления и создания основ демократического государственного устройства, выявляются общие характерные закономерности и специфические особенности национально-государственного строительства в АДР; исследуются система, принципы и особенности организации органов государственной власти и местного самоуправления, место каждого из них в государственном механизме, их структура и функции, социальный состав и т.п.; выявляется особенности применения принципа разделения властей; изучается основные направления деятельности государственных органов с целью выявления характера и сущности государственного строя в целом; обобщаются практика становления и развития государственности АДР с целью внесения научно обоснованных рекомендаций по использованию этой практики в процессе государственного строительства в сегодняшнем Азербайджане, признанном преемником АДР.

Thesis for a degree of the candidate of science ill law, speciality 12.00. 01 - theory and history of the state and law, history of political and legal studies - Odessa State Academy of law, Odessa, 1998. The dissertation is devoted to the topies that are connected with the investigation of the principles of the state system of .Azerbaijan during the period 1918-1920. A new direction in the process of restoration and creation of principles of the democratic state system based on the combined and systematical analysis of histori- cal and scientific facts, contemporary records and legislative deeds of ADR , common, typical objective laws and characteristic features of national, state building in A D R , are revealed, the system, principles and special features of the organization of the state authorities and the local self government in ADR are investigated, their place in the state mechanism, their structures, functions, social composition and soon; special features of the application of the division of authorities in ADR are revealed. The basic directions of the state authorities' activities in ADR are investigated with the purpose of discovering the character and essence of the state system in general; the practice of formation and development of ADR state system is generalized with the purpose introducing. Scientifically substantiated recommendations making use of this practice in the process of the state building in now- days Azerbaijan, which is recognized as the successor of ADR.
Даміров М. А. Державний лад Азербайджанської Демократичної Республіки (1918-1920 pp.) : автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.01 / М. А. Даміров; кер. роботи П. П. Музиченко; Нац. ун.-т "Одеська юридична академія". – Одеса, 1998. – 17 с.
Keywords: державний лад; органи державної влади; місцеве самоврядування; государственный строй; органы государственной власти; местное самоуправление; state system; state authorities; local self-government