Історично-правові та філософські передумови створення австрійського загального цивільного уложення - Федущак-Паславська, Ганна Михайлівна; Федущак-Паславская, Ганна Михайловна; Fedushchak-Paslavska, Hanna M. (My University, 2015)
У статті висвітлені історично-правові передумови та філософські засади кодифікації цивільного права Австрії, яка завершилася створенням у 1811 р. Австрійського загального цивільного уложення. У процесі кодифікації приватного права у Австрії були прийняті різні законодавчі акти, що відображали відповідні, пануючі у той чи інший період, філософські ідеї. Виявлено вплив римського приватного права, а також ідей природничого права та лібералізму на стадії становлення ABGB. В процесі застосування норм Австрійського загального цивільного уложення та його новелізації (на поч. XX ст.) помітними є впливи вчення екзегези та відродженого природничого права.

В статье освещены историко-правовые предпосылки и философские основания кодификации гражданского права Австрии, которая завершилась созданием в 1811 г. Австрийского общего гражданського уложения. В процессе кодификации частного права в Австрии принимались различные законодательные акты, которые отображали соответствующие господствующие, в той или иной период, философские идеи. Установлено влияние римського частного права, а также идей естественного права и либерализма на стадии становления ABGB. В процессе применения норм Австрийского общего гражданського уложения и его новелизации (в нач. XX в.) заметными являются влияния учения экзегезы и возрожденного естественного права.

The article highlights the historical and legal background and philosophical principles of civil law codification of Austria, which culminated in the creation in 1811 of the Austrian general civil code. In the process of codification of private law in Austria there are different pieces of legislation, reflecting appropriate, prevailing in a givenperiod, philosophical ideas. The influence of Roman private law and natural law ideas of liberalism and emerging ABGB. During the application of the Austrian general civil code and its amendment (in the beginning of XX c.) is noticeable in fluences exegesis and revived the doctrine of natural rights.
Федущак-Паславська Г. М. Історично-правові та філософські передумови створення австрійського загального цивільного уложення / Г. М. Федущак-Паславська // Часопис цивілістики. – 2015. – Вип. 19. – С. 195-200.
Keywords: Терезіанський кодекс; Австрійське загальне цивільне уложення; ідеї природничо-правової школи; ліберальні ідеї; школа екзегези; необмежена приватна власність; свобода договору; Терезианский кодекс; Австрийское всеобщее гражданское уложение; идеи естественно-правовой школы; либеральные идеи; школа экзегезы; неограниченная частная собственность; свобода договора; The Codex Theresianus, the ABGB; the idea of natural law school; liberal ideas; School exegesis; unlimited private property; freedom of contract