Віктимологічні засади кримінального права України: на шляху до апроксимаціі міжнародних стандартів - Туляков, Вячеслав Олексійович; Туляков, В. О.; Туляков, Вячеслав Алексеевич; Tuliakov, Viacheslav O.; Tulyakov, Vyacheslav A. (My University, 2023)
Конституція України однозначно визначає життя і здоров'я людини як найвищу соціальну цінність, покладаючи на державу обов'язок відшкодування шкоди, завданої злочинними діяннями. Стаття 1177 Цивільного кодексу України закріплює право потерпілих на відшкодування шкоди, завданої їм кримінальним правопорушенням. Незважаючи на це конституційне зобов'язання, в українському законодавстві існує значна прогалина щодо комплексних заходів з відшкодування шкоди та реституції жертвам злочинів. Ця прогалина зумовлює необхідність запровадження нових правових заходів для забезпечення справедливого ставлення до потерпілих у національному правовому полі. Нагальність цього питання посилюється поточними військовими діями в Україні, що спонукає до критичного узгодження національного законодавства з відповідними міжнародними угодами. Щоб заповнити цю прогалину, було проведено аналіз міжнародних та європейських правових принципів з метою виведення основоположних концепцій для віктимологічного підходу в українському кримінальному праві. Вивчення цих зовнішніх правових рамок має на меті інформувати законодавця, сприяючи створенню більш справедливого та інклюзивного правового середовища для жертв кримінальних правопорушень в Україні, особливо в контексті поточних викликів, що стоять перед країною, та необхідності гармонізації з міжнародними стандартами. У світлі нагальної потреби посилити права та захист, що надаються жертвам злочинів, запропоновані правові заходи спрямовані на усунення існуючих прогалин в українському законодавстві. Спираючись на міжнародні та європейські правові принципи, вони мають на меті створити надійну основу, яка не лише компенсує жертвам злочинів завдану шкоду, але й гарантує дотримання їхніх прав протягом усього процесу кримінального судочинства. Бойові дії, що тривають в Україні, слугують суворим нагадуванням про нагальну необхідність посилення правових норм, які захищають і відшкодовують збитки потерпілим. Приведення законодавства у відповідність до міжнародних стандартів не лише покращить внутрішній правовий ландшафт, але й посилить відданість України правам людини та правосуддю перед обличчям безпрецедентних викликів. Оскільки країна прагне до стійкості перед лихоліттям, всеосяжна віктимологічна база, що ґрунтується на глобальних правових принципах, має вирішальне значення для побудови справедливого та інклюзивного суспільства.

The Constitution of Ukraine unequivocally establishes human life and health as paramount societal values, placing the onus on the state to redress damages resulting from criminal acts. Article 1177 of the Civil Code of Ukraine asserts the right of victims to compensation for harm inflicted upon them due to criminal offenses. Despite this constitutional commitment, a notable gap persists in Ukrainian legislation concerning comprehensive measures for the compensation and restitution of crime victims. This lacuna necessitates the implementation of new legal measures to ensure the equitable treatment of victims within the national legal framework. The exigency of this matter is accentuated by the current hostilities in Ukraine, prompting a critical alignment of domestic legislation with pertinent international agreements. To address this void, an in-depth analysis of international and European legal principles is undertaken to derive foundational concepts for the victimological framework within Ukrainian criminal law. The examination of these external legal frameworks seeks to inform and shape domestic legislation, fostering a more just and inclusive legal landscape for victims of criminal offenses in Ukraine, particularly in the context of the nation's ongoing challenges and the imperative to harmonize with international standards. In light of the pressing need to fortify the rights and protections afforded to crime victims, the proposed legal measures aim to bridge the existing gaps in Ukrainian law. By drawing upon international and European legal principles, the objective is to establish a robust framework that not only compensates victims for harm suffered but also ensures their rights are safeguarded throughout the criminal justice process. The ongoing hostilities in Ukraine serve as a stark reminder of the urgency to fortify legal provisions that protect and compensate victims. Aligning with international standards will not only enhance the domestic legal landscape but also reinforce Ukraine's commitment to human rights and justice in the face of unprecedented challenges. As the nation strives for resilience in the midst of adversity, a comprehensive victimological framework rooted in global legal principles is crucial for building a fair and inclusive society.
Туляков В. О. Віктимологічні засади кримінального права України: на шляху до апроксимаціі міжнародних стандартів / В. О. Туляков // Вісник Асоціації кримінального права України : електрон. наук. вид.. – 2023. – № 2(20) . – С. 1-25. DOI: https://doi.org/10.21564/2311- 9640.2023.20.290779
Keywords: віктимологія; жертва кримінального правопорушення; апроксимація; поводження; компенсація; реституція; victimology; the victim of a criminal offense; approximation; treatment; compensation; restitution; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE