Особливості державної політики у розбудові інформаційного суспільства - Олефір, І. В.; Олефир, И. В.; Olefir, I. V. (Одеса, 2017)
Розглянуто приклади політики провідних держав світу в побудові інформаційного суспільства. Наведено основні чинники, які притаманні країнам, що інтенсивно розвивають інформаційну інфраструктуру. З метою визначення засад, на яких формується інформаційне суспільство, досліджено досвід країн, які є лідерами в його побудові. Зазначено, що кожна країна реалізує підходи до побудови інформаційного суспільства залежно від особливостей держави – економічних, культурних, духовних, релігійних та інших. Наголошено на тому, що розвиток інформаційного суспільства в країні залежить від державної політики в зазначеному напрямку. Вказано, що для ефективного розвитку інформаційного суспільства в Україні першочерговими заходами повинно бути розроблення відповідного законодавства на основі міжнародного досвіду та впровадження принципів стратегій побудови інформаційного суспільства європейських країн.

Изучены примеры политики ведущих стран мира в построении информационного общества. Приведены основные факторы, свойственные странам, интенсивно развивающим информационную инфраструктуру. Для определения принципов формирования информационного общества исследован опыт стран-лидеров в его построении. Отмечено, что подходы к построению информационного общества в каждой стране зависят от её особенностей – экономических, культурных, духовных, религиозных и других. Акцентировано внимание на том, что развитие информационного общества в стране зависит от государственной политики в этом направлении. Определено, что для эффективного развития информационного общества в Украине первоочередными заданиями должны быть разработка соответственного законодательства на основе международного опыта и внедрение принципов стратегий построения информационного общества в европейских странах

Examples of policies of the world’s leading countries in building the information society are considered. The main factors that are characteristic of countries that are intensively developing information infrastructure are presented. In order to determine the principles of development on which the information society is formed, the experience of the countries that are the leaders in its building is researched. It is noted that each country implements approaches to building the information society, depending on its own peculiarities – economic, cultural, spiritual, religious, and peculiarities of the particular state. The emphasis is placed on the fact that the development of the information society in the country depends on the state policy in this respect. Recommendations on the peculiarities of building the information society in Ukraine are given.
Олефір І. В. Особливості державної політики у розбудові інформаційного суспільства / І. В. Олефір // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. В. Яковлев (голов. ред.), К. М. Вітман (заст. голов. ред.), Д. Ю. Дворніченко (відп. секр.) [та ін.] ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2017. – Вип. 5. – C. 24-27.
Keywords: інформаційне суспільство; інформаційні технології; інформаційна інфраструктура; науково-технічний прогрес; информационное общество; информационные технологии; информационная инфраструктура; научно-технический прогресс; information society; information technology; information infrastructure; scientific and technological progress