Захист культурних цінностей під час збройного конфлікту на Сході України - Коваль, Дмитро Олександрович; Коваль, Дмитрий Александрович; Koval, Dmytro O.; Бусол, Катерина Ігорівна; Бусол, Екатерина Игоревна; Busol, Kateryna I. (Київ : К. І. С., 2014)
Обгрунтовується можливість застосовання масиву міжнародно-правових договірних і звичаєвих норм із захисту культурних цінностей під час неміжнародного збройного конфлікту на Сході України. Даний конфлікт можна також охарактеризувати як інтернаціоналізований, ґрунтуючись на неодноразово доведеному факті прямої, у тому числі військової, підтримки терористів «ДНР» і «ЛНР» Російською Федерацією. Однак через те, що поняття інтернаціоналізованого конфлікту не закріплено в жодному міжнародному договорі з МГП,  така кваліфікація буде виключно доктринальною і не додаватиме жодних додаткових засобів для убезпечення артефактів Сходу України. Стверджується, що є низка задокументованих протиправних діянь проти культурних об’єктів і вагомий набір договірних і звичаєвих міжнародно-правових інструментів, які передбачають протиправність таких діянь. Лишається лише сподіватися, що притягнення винних у зловживаннях щодо культурних цінностей на Сході України відбудеться якомога швидше.
Коваль Д. О. Захист культурних цінностей під час збройного конфлікту на Сході України / Д. О. Коваль, К. І. Бусол // Українська революція гідності, агресія РФ і міжнародне право : [монографія] / М. М. Антонович, Б. В. Бабін, М. О. Баймуратов, І. А. Березовська, І. Г. Білас; Укр. асоціація міжнар. права. - Київ : К.І.С, 2014. - С. 640-653.
Keywords: культурні цінності; збройний конфлікт; Схід України; антитерористична операція (АТО); міжнародне гуманітарне право; міжнародний конфлікт; культурні об’єкти; культурные ценности; вооруженный конфликт; Восток Украины; антитеррористическая операция; международное гуманитарное право; международный конфликт; культурные объекты; cultural values; armed conflict; East of Ukraine; anti-terrorist operation (ATO); international humanitarian law; international conflict; cultural objects