Методи адміністративної діяльності публічної адміністрації в механізмі адміністративно-правової охорони - Правоторова, Ольга Михайлівна; Правоторова, О. М.; Правоторова, Ольга Михайловна; Pravotorova, Olha M. (Одеса : Гельветика, 2019)
Метою статті є дослідження методів адміністративної діяльності публічної адміністрації в механізмі адміністративно-правової охорони. Визначені ознаки адміністративної відповідальності, як різновиду юридичної відповідальності: має зовнішній характер; застосовується лише за вчинення правопорушення; пов’язана з державним примусом у формах каральних і правовідновлювальних заходів; визначена у нормах права; притягнення правопорушника до відповідальності здійснюється в певному процесуальному порядку; притягнення до відповідальності здійснюється уповноваженими державними органами та посадовими особами; винна у вчиненні правопорушення особа несе певні втрати матеріального та побутового характеру, які передбачені законом. З’ясовано, що заходи адміністративного припинення мають за мету своєчасне реагування на ті чи інші антигромадські діяння, припинення, переривання протиправної поведінки і тим самим – недопущення настання її шкідливих наслідків.Адміністративно-правова охорона – це інститут адміністративного права, що складається з однорідних норм адміністративного права, правовий вплив яких спрямовано на попередження правопорушень (профілактику злочинів) та відновлення порушених прав, свобод та законних інтересів фізичних і юридичних осіб, що здійснюються за допомогою адміністративного інструментарію – форм адміністративної діяльності публічної адміністрації, засобів адміністративного примусу та адміністративних процедур. До особливостей концептуальних засад методів адміністративної діяльності публічної адміністрації у сфері адміністративно-правової охорони відноситься те, що до них не належать методи заохочення і переконання, оскільки вони не використовуються при відновленні та попередженні протиправних посягань на права, свободи й законні інтереси фізичних і юридичних осіб, а публічна адміністрація може використовувати весь арсенал адміністративно-запобіжних, адміністративно-попереджувальних заходів та адміністративного примусу, а також метод адміністративного контролю для досягнення загальних і спеціальних цілей адміністративно-правової охорони.

Целью статьи является исследование методов административной деятельности публичной администрации в механизме административно-правовой охраны. Определены признаки административной ответственности, как разновидности юридической ответственности: имеет внешний характер; применяется только за совершение правонарушения; связана с государственным принуждением в формах карательных и правовосстановительных мероприятий; определена в нормах права; привлечение правонарушителя к ответственности осуществляется в определенном процессуальном порядке; привлечение к ответственности осуществляется уполномоченными государственными органами и должностными лицами; виновное в совершении правонарушения лицо несет определенные потери материального и бытового характера, предусмотренные законом. Выяснено, что меры административного принуждения имеют целью своевременное реагирование на те или иные антиобщественные деяния, прекращение, прерывание противоправного поведения и тем самым - недопущение наступления ее вредных последствий. Административно-правовая охрана - это институт административного права, состоящий из однородных норм административного права, правовое воздействие которых направлено на предупреждение правонарушений (профилактику преступлений) и восстановление нарушенных прав, свобод и законных интересов физических и юридических лиц, осуществляемые с помощью административного инструментария - форм адми- нистративной деятельности публичной администрации, средств административного принуждения и административных процедур. К особенностям концептуальных основ методов административной деятельности публичной администрации в сфере административно-правовой охраны относится то, что к ним не относятся методы поощрения и убеждения, поскольку они не используются при восстановлении и предупреждении противоправных посягательств на права, свободы и законные интересы физических и юридических лиц, а публичная администрация может использовать весь арсенал административно-предупредительных, административно-профилактических мер и административного принуждения, а также метод административного контроля для достижения общих и специальных целей административно-правовой охраны.

The purpose of the article is to study the methods of administrative activity of public administration in the mechanism of administrative and legal protection. The signs of administrative responsibility are defined as a kind of legal responsibility: it is external; applies only to the commission of an offense; State coercion in the form of punitive and remedial measures; defined in the rules of law; prosecution of the offender is carried out in a certain procedural order; prosecution is carried out by authorized state bodies and officials; the person guilty of the offense carries some material and domestic losses, which are stipulated by law. It has been established that the measures of administrative termination are aimed at timely response to certain anti-social actions, termination, interruption of unlawful behavior and thereby preventing its harmful consequences.It is concluded that administrative-legal protection exists through a system of administrative-legal norms, and at the same time it is proved that it can not, from the point of view of epistemology of law, exist in such narrow limits as the state determines, it reflects objective social relations, protects the most important values, Which during this period of time may not yet find the formal registration in the sources of administrative law, is provided on the basis of administrative law and simultaneously governed by the norms of administrative law, which will establish not only the state, although it primarily. The peculiarities of the conceptual principles of methods of administrative activity of public administration in the field of administrative and legal protection include the fact that they do not belong to the
Правоторова О. М. Методи адміністративної діяльності публічної адміністрації в механізмі адміністративно-правової охорони / О. М. Правоторова // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 83 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2019. – С. 195-201.
Keywords: відповідальність; адміністративно-правова охорона; загроза; законодавство; національна безпека; суспільні відносини; адміністративно-правовий захист; публічна адміністрація; адміністративно-правові відносини; ответственность; административно-правовая охрана; угроза; законодательство; национальная безопасность; общественные отношения; административно-правовая защита; публичная администрация; административно-правовые отношения; responsibility; administrative and legal protection; threat; legislation; national security; public relations; administrative and legal protection; public administration; administrative-legal relations; administration; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE::Public law